A participat la revolutie impotriva generalului Batista. Apoi a incercat sa-l rastoarne pe Fidel. A petrecut 16 ani in inchisoare, apoi s-a refugiat in America. Pedro Fuentes-Cid este in acest moment unul dintre oamenii-cheie in negocierea viitorului Cubei. Fidel Castro a parasit puterea pentru un frate, Raul, cu ginduri ceva mai democratice pentru Cuba. Raul e mai uman decit Fidel, ne-a asigurat Fuentes-Cid.

Pedro Fuentes-Cid (nascut in 1939) nu are nimic care sa-i tradeze cei 16 ani de detentie politica in cea mai dura dintre puscariile regimului castrist sau ceva din memoria incarcata de amintirile unui revolutionar pursinge. Are eleganta si bonomia unui democrat veritabil. Pedro e un cubanez care a cunoscut gustul revolutiei la o virsta la care, azi, nu e recomandat sa vezi scene cu violenta nici in prezenta parintilor sau a familiei... La 12 ani pleca rebel sa cunoasca trupele de gherila care luptau impotriva generalului Batista, iar la 16 ani era deja revolutionar calit.

Anul trecut a vizitat Romania la invitatia Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Am aflat atunci de el de la directorul institutului, Marius Oprea. Prea tirziu insa pentru a-l intilni la un interviu. L-am sunat acum, dupa anuntul retragerii lui Fidel Castro, pentru a-l intreba ce va fi cu statul cubanez comunist dupa El lider maximo: reforma sau revolutie? In interviul acordat Cotidianului, actualul avocat din Miami povesteste cum a cunoscut de aproape cele mai populare „branduri“ atasate imaginii actuale a Havanei: straniul, inumanul si impozantul Fidel Castro si amestecul de inger si demon care a fost Che Guevara. Alaturi de ei, si presedintele actual al Cubei, Raul Castro.

Cind te-a prins revolutia?

Aveam doar 12 ani cind a inceput lupta armata. Nici macar nu ma maturizasem. M-am implicat de la inceput luptind efectiv impotriva dictaturii impuse de generalul Batista de la 16-17 ani.

In trupele de gherila?

Da, am fost antrenati intr-o tabara din Republica Dominicana. Planul nostru era sa zburam in Cuba impreuna cu oamenii lui Fidel Castro, aflati in Mexic, dar nu s-a putut pentru ca autoritatile mexicane au vrut sa il aresteze pe Castro si, ca sa scape, grupul lui a mers direct in Cuba. Noi am ramas sa ne antrenam mai departe in Republica Dominicana.

In cele din urma, tabara a fost inchisa si a trebuit sa ma intorc in Miami. A existat si pentru noi un moment greu, cind au vrut sa ma predea autoritatilor cubaneze. Noroc cu parintii mei, care au intervenit prin ambasada de la Washington si am scapat.

Cine erau parintii tai?

Am crescut intr-o familie instarita, tatal meu fiind mare proprietar de paminturi in estul Cubei. Mostenise de la unul din bunici plantatii de trestie de zahar.

Cum arata dictatura generalului Batista?

Batista a fost un dictator, dar nici pe departe unul de teapa lui Fidel Castro. Batista era preocupat in primul rind de bani. Asa ca si-a strins in jur oameni potriviti, majoritatea lor militari. Omorau oameni, ii torturau, ii bagau la puscarie. Nu era bine deloc... Dar, repet, fata de generalul Batista, Fidel Castro a omorit, probabil, de o suta de ori mai multi oameni.

A avut si mai mult timp la dispozitie...

Da, 49 de ani...

L-ai cunoscut pe Fidel Castro?

Da, si pe el, si pe fratele lui, Raul.

I-am intilnit in Miami, la baracile „Miscarii 26 iulie“, o miscare condusa de Fidel impotriva generalului Batista. Erau in drum spre New York, pregateau extinderea miscarii in SUA.

Integral in Cotidianul