Povestile bogatilor din Cehia fac deliciul cititorilor si telespectatorilor.

Afaceri dubioase si multimilionari infractori urmariti de politie.

Revista ceha tyden (saptamana) a alcatuit o lista a celor mai bogati oameni din tara, pe care o publica anual si in care se regasesc si magnati din Slovacia vecina.

Cel mai bogat om din Cehia - si locul 119 pe lista Forbes a celor mai bogati oameni din lume - este Petr Kellner, o persoana fantomatica ce isi petrece viata departe de ochii lumii si isi face afacerile in strainatate. Averea sa este estimata la 4,1 miliarde de euro, iar sediul holdingului condus de el se afla in Olanda. Dupa schimbarile din ‘89, Kellner a fondat o firma de copiatoare, iar in 1991 a fondat, impreuna cu doi colegi, un fond care a avut un enorm succes in cazul controversatei afaceri cu cupoane de privatizare pentru intreprinderile de stat. Mai tarziu grupul lui a preluat pachetul majoritar la cea mai mare societate de asigurari din Cehia, dupa care a derulat afaceri cu grupul italian Generali si cu banca ruseasca Nomos Bank, precum si cu state din fostul bloc comunist.

Pe locul doi se afla Andrej Babis, 53 de ani, fondator si proprietar al concernului agricol si chimic Agrofert, urmat de finantistul Pavel Tykac, 43 de ani, si de petrolistul Karel Komarek, 37 de ani. Averile lor se cifreaza intre sume de 26 si 60 de miliarde de coroane cehe, adica intre 1 si 2,3 miliarde de euro. Multi alti cehi imbogatiti sunt persoane tinere, 11 din primii 20 de pe lista avand varste sub 40 de ani. Povestile imbogatirii lor sunt adesea mai mult decat pitoresti, cum este cazul lui Thomas Pitr, locul 47 pe lista, cu o avere estimata la 120-150 milioane de euro, acuzat de afaceri criminale.

Printre persoanele care apar prin ziare si pe la televiziuni se afla magnatul financiar Viktor Kozeny, suspectat ca a inselat sute de mii de mici investitori care au dorit sa participe la denationalizare cu ajutorul cupoanelor de privatizare. In urma cu un deceniu, Kozeny a ajuns si in Guiness Book prin oferirea celei mai scumpe cine din lume, in valoare de 21.000 de euro.

Integral in Romania libera