• Alegerile prezidentiale din Cipru, castigate de un lider comunist. Demetris Christofias, liderul Partidului Comunist din Cipru, a castigat alegerile prezidentiale cu 53,5 % din voturi, devenind astfel primul lider comunist al unei tari membre UE. Christofias ar putea incepe negocierile de reunificare a comunitatilor grecesti si turcesti de pe insula, sustine Financial Times
  • La fiecare 15 minute un japonez se sinucide. Reputatia Japoniei ca avand un popor de sinucigasi este confirmata de sondaje, care arata ca mai mult de 30,000 de persoane se sinucid anual. Aceasta inseamna ca 100 de persoane se sinucid zilnic, unul la fiecare 15 minute. Rata sinuciderilor a crescut de la 24,391 in 1998, la 32,863 la ora actuala, informeaza The Guardian.
  • Belgia intentioneaza sa-si deschida piata muncii. Ministrul belgian de interne se pregateste sa ridice restrictiile impuse muncitorilor din statele membre care au aderat la UE din 2004 incoace. In prezent, "noii" cetateni UE care doresc sa lucreze in Belgia au nevoie de permis de munca, si au de rezolvat o serie de formalitati mai simple pentru un numar limitat de slujbe – pentru arhitecti, informaticieni, translatori, ingineri sau asistente medicale. Planurile prezentate de ministrul belgian de interne, Patrick Dewael, prevad ca muncitorii din tarile central si est-europene care au aderat acum patru ani vor putea lucra liber in Belgia de la 1 mai, in timp ce bulgarii si romanii vor putea lucra abia de la 1 ianuarie anul viitor, informeaza EUobserver.
  • SUA cer Europei sa inceteze sa oscileze in privinta conductei. Administratia Bush a indemnat, vineri, UE sa inceteze cu nehotararea in privinta construirii gazoductului de 6 miliarde de dolari, de la bazinul caspic pana in Europa Centrala, si sa-si reduca dependenta in crestere fata de compania ruseasca Gazprom, relateaza The Guardian. "Urmariti-va interesul financiar", a spus Matthew Bryza, asistent american al secretarului de stat, argumentand ca proiectul Nabucco este bine motivat comercial si ar reduce dependenta Europei de Gazprom cu pana la un sfert.
  • Pozitia Rusiei in problema Transnistriei este "neschimbata". Proclamarea independentei de catre Kosovo nu a schimbat pozitia Rusiei in problema Transnistriei, regiune separatista a Moldovei. O parte din observatori a crezut ca in situatia creata Rusia ar putea dori recunoasterea independentei Transnistriei. Consilierul presedintelui Rusiei pentru probleme de politica externa, Serghei Prihodko, a declarat dupa intalnirea lui Putin cu presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, ca pozitia Rusiei in problema Transnistriei nu s-a schimbat, scrie Rzeczpospolita, potrivit Rador.
  • Prizonieri ai CIA: noi dezmintiri din partea Romaniei. Comandantul bazei aeriene romane Mihail Kogalniceanu, banuita de a fi fost folosita de CIA pentru transferul suspectilor de terorism, a respins duminica aceste acuzatii, asigurand ca nici un avion al agentiei americane nu a aterizat acolo, informeaza AFP, conform Rador.  "Aerodromul de la Mihail Kogalniceanu nu a fost folosit niciodata pentru zboruri ale CIA", a declarat comandantul sau, Adrian Vasile. "Personalul militar roman avea acces in permanenta la toate cladirile in aceasta baza", ceea ce exclude orice activitate secreta a CIA, a mai aratat Vasile.