Colegiul Medicilor din Romania (CMR) cere eliminarea taxarii suplimentare a orelor de garda ale medicilor, pe care a solicitat-o de curand ministrul muncii, Paul Pacuraru.

„Daca nu se renunta la aceasta noua impozitare a garzilor, multi medici vor refuza sa le mai faca. Uzura fizica si psihica in aceste garzi este foarte mare, iar banii primiti sunt oricum putini“, afirma Vasile Astarastoae, presedintele CMR. Un medic rezident de anul 4 sau 5 castiga pentru o garda suplimentara intre 30 si 50 de lei, iar un doctor primar cu vechime - in jur de 150 de lei. Prestarea orelor de garda de catre doctori este impusa de reglementarile Ministerului Sanatatii Publice si nu constitutie o decizie a doctorului.

Daca oficialii nu vor renunta la aceasta propunere, medicii ar putea sa faca doar orele impuse de Codul Muncii, ceea ce inseamna ca majoritatea unitatilor medicale ar putea ramane fara personal medical care sa asigure liniile de garda, iar sistemul de sanatate va intra in colaps, mai declara reprezentantii doctorilor.

Printr-un ordin al ministrului muncii, baza de calcul pentru contribut ia la asigurarile sociale a fost extinsa si asupra garzilor facute de medici in spitale. Acestia ar urma sa plateasca o contributie suplimentara de 10%.

Integral in EvZ.