Miscarea impotriva Imigratiei Ilegale, o organizatie nonguvernamentala rusa, a inceput sa stringa semnaturi pentru recunoasterea independentei Transnistriei, Abhaziei si a Osetiei de Sud, folosind drept argument proclamarea unilaterala a independentei Kosovo. Organizatia de la Moscova doreste sa adune semnaturile pentru o petitie care va fi inaintata Ministerului de Externe rus in vederea recunoasterii celor trei republici separatiste. Aproximativ 30 de persoane s-au adunat cu acest scop, simbata, in piata Smolensk din Moscova, purtind banderole pe care scria „Cerem recunoasterea independentei Abhaziei si Transnistriei“ sau „Kosovo albanez - focar de teroare in mijlocul Europei“, relateaza NewsIn.

Actiunea a avut loc la o zi dupa intilnirea, la Moscova, a liderilor Comunitatii Statelor Independente. Potrivit unei surse din diplomatia rusa citata de „Nezavissimaia Gazeta“, Belarusul sau Kirgizstanul ar putea recunoaste independenta uneia dintre cele trei republici separatiste, deschizind drumul catre acte similare din partea celorlalte republici ex-sovietice.

De altfel, liderul osetin Eduard Kokoiti a precizat ca va trimite in cursul acestui an o cerere de recunoastere a independentei catre ONU, UE si CSI. La rindul sau, presedintele transnistrean Igor Smirnov a precizat ca va cere recunoasterea independentei in acelasi mod. El considera ca „oricite declaratii s-ar face despre faptul ca situatia din Kosovo este un caz unic, acestea nu sint decit retorica“ si cere chiar intarirea armatei transnistrene, „pe fondul cooperarii active a Republicii Moldova cu NATO, care poate fi calificata drept amenintatoare“.

Integral in Cotidianul.