Minerii din Valea Jiului sunt din ce in ce mai bolnavi de la un an la altul. Cel putin asa arata un raport al departamentului intern de Sanatate si Securitate in Munca (SSM) al Companiei Nationale a Huilei (CNH). Numai in 2006, ortacii au primit zile libere pe motiv de boala care insumate ajung la 700 de ani de concediu medical. Iar anul trecut, numarul acestora a crescut.

Vinovati de aceasta situatie sunt, potrivit reprezentantilor Sanatate si Securitate in Munca (SSM), medicii care elibereaza pe banda rulanta certificate medicale. De aceea, si Compania Nationala a Huilei Petrosani i-a cerut Ministerului Sanatatii sa dispuna reexaminarea bolnavilor, mai ales ca multe acte sunt suspecte inca de la prima vedere.

Inspectorii au depistat „manevrele" ortacilor dupa un caz al unui miner care a adus un certificat medical cu diagnosticul de „afectiune psihica tulburatorie". Dupa ce inspectorii au discutat cu ortacul, explicandu-i ca nu mai poate sa-si desfasoare activitatea cu o asemenea boala, omul a recunoscut ca a chiulit de la lucru si foaia de boala e mincinoasa.

Stomatologul da diagnosticul de hemoroizi

Un alt caz, care a ajuns si subiect de banc printre mineri, e cel al unui ortac caruia un medic dentist i-a pus diagnosticul de hemoroizi. „La Exploatarea Miniera Lupeni, un medic stomatolog a eliberat certificat medical in care minerul suferea de hemoroizi. Un alt medic stomatolog a pus diagnostic unui alt angajat ca suferind de ulcer gastric", sustine Petru Dragoescu, director SSM. El mai spune ca, desi este evident ca certificatele medicale sunt mincinoase, medicii le scriu fara teama de consecinte.

Adevarul