Un medicament-vedeta, Prozac, si alte doua antidepresive sint la fel de eficiente ca o bomboana, intrucit functioneaza pe baza autosugestiei, arata studii clinice tinute pina acum la secret.

Una dintre cele mai mari afaceri farmaceutice din lume, piata medicamentelor impotriva depresiei, este zguduita de un imens scandal ce are la baza studiile clinice facute pentru aprobarea acestor pastile in SUA. Astfel, un grup de cercetatori de la Universitatea Hull din Marea Britanie, profitind de o lege a liberului acces la informatiile de interes public, a obtinut de la Food and Drug Administration, institutia americana care elibereaza autorizatiile de comercializare pentru medicamente, o serie de asemenea studii ce nu fusesera date publicitatii niciodata.

In acest mod, cercetatorii au tras concluzia ca medicamente precum Prozac, Seroxat si Efextor nu erau cu mult mai eficiente decit un preparat placebo (o pastila ce nu contine nici un fel de medicament si care opereaza pe baza autosugestiei - n.r.) cind venea vorba de pacienti care sufereau depresii. Numai in cazul depresiilor extrem de severe s-au dovedit aceste medicamente a fi de un real ajutor pacientilor, relateaza si ziarul „The Independent“, citind studiul mentionat.

Profesorul Irving Kirsch, care a condus echipa ce a realizat studiul, mentioneaza ca, „avind in vedere aceste rezultate, motivele care stau la baza prescrierii medicatiei antidepresive sint destul de putine doar daca nu vorbim despre depresii grave sau daca alte metode de tratament au esuat. Studiul meu ridica probleme serioase asupra modului in care se acorda licentele pentru comercializarea medicamentelor si felul in care se raporteaza datele din studiile clinice“.

Problema datelor ascunse de FDA a fost relevata si de cotidianul „New York Times“ in luna ianuarie, cind a publicat un articol bazat pe un studiu efectuat de Erich H. Turner, medic psihiatru si fost evaluator in cadrul FDA. Turner a aratat ca, din cele 74 de studii pe 12.564 de voluntari inregistrate din 1987 pina in 2004 la FDA, 31% nu au fost publicate deoarece acest pas depindea in primul rind de rezultatele obtinute. 22 de studii cu final negativ sau indoielnic nu au vazut niciodata lumina tiparului, iar alte 11 au fost in asa natura prezentate incit sa reiasa ca rezultatul lor este pozitiv.

Reprezentantii companiilor producatoare ale celor trei medicamente incriminate de studiul britanic au fost citati si de BBC, ei exprimindu-si dezacordul cu datele publicate. „Experienta clinica a demonstrat ca Prozacul este un antidepresiv eficient“, a comentat purtatorul de cuvint al companiei Eli Lilly, in timp ce comunicatul emis de GlaxoSmith Kline precizeaza ca studiul britanic a avut in vedere doar o parte mai mica din cantitatea totala de date referitoare la eficienta Seroxatului.

„Intre cinci si zece la suta din populatia Romaniei a fost de-a lungul vietii in situatia in care i s-a prescris un medicament antidepresiv“, apreciaza Mugur Ciumageanu, presedintele Centrului National pentru Sanatate Mintala, ceea ce ar insemna intre unu - doua milioane de romani. El crede ca si efectul placebo ii ajuta pe pacienti, iar daca detaliile studiului britanic se adeveresc, increderea celor care sufera de depresie in medicament poate sa scada, iar o data cu ea va scadea si beneficiul terapeutic.

Cotidianul