Cind penelistii i-au dat afara de la guvernare pe cei de la PD, am crezut ca Tariceanu o sa fluiere a paguba si n-o sa mai aiba de unde sa faca rost de oameni pentru toate functiile care i-au ramas. Dar ne-am speriat degeaba. Pai, ce, nu mai ramasesera asistentii personali, aia care aduc ibricul de cafea, raspund la telefoane si cara mapa? Adica amaritii astia, care nu au fost in stare sa termine o facultate, nu pot sa voteze linistiti in consiliile de administratie de la Compania de Drumuri, Metrorex sau chiar de la CFR Calatori? Ba pot si o fac chiar cu placere.

Fara scoala dai cu sapa, dar lui Orban ii cari mapa

Deci, cum ziceam, treaba e nasoala. Ludovic Orban, il stiti, ministrul cu freza de ospatar, talent de gurist si autor de accidente cu victime minore, si-a numit cei doi secretari personali, simpli absolventi de liceu, in consiliile de administratie ale celor mai importante institutii de la Ministerul Transporturilor, unde voteaza pentru bugete, investitii si cheltuieli facute din bani publici. Sa incercam sa ii cunoastem pe cei doi, sa intelegem oamenii si faptele lor. Incepem cu Cristian Dumitru Andruhovici, fost asistent personal al premierului Motocicleanu, din perioada cind acesta era ministru al Industriilor, in anul de gratie al guvernarii cederiste 1997.

Cind l-a luat Tariceanu, Andruhovici era cit se poate de fraged, de-abia terminase liceul. Insa, cum toate minunile tin doar o guvernare, in 2000 fostul asistent de ministru se trezeste functionar la Primaria Capitalei, la Relatii Publice. Intre timp, nu a inceput nici o facultate, asa ca ramasese acelasi om simplu din popor, fara studii superioare. Nu-i plingeti de mila, inca, pentru ca zina cea buna Tariceanu avea sa-i schimbe iarasi viitorul.

Ai nostri tineri la ministere-nvata

In 2005, baiatul de casa al lui Tariceanu aterizeaza la TAROM, in functia de inspector la Departamentul Resurse Umane. Poate ne repetam pe undeva, dar trebuie sa va spunem ca omul era, in continuare, doar absolvent de studii medii si nu intelegem neam cum a ajuns intr-o functie de specialist cu studii superioare la TAROM. Mai mult chiar, nulitatea ajunge si asistentul personal al lui Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor in acea perioada. Aoleu, am zis nulitate?

Pardon, aproape nulitate. Intre timp, stimabilul apucase sa se inscrie la Facultatea de Sociologie-Psihologie de la „Spiru Haret“, universitate privata si locul de unde poti face rost de o diploma in trei pasi si patru prezente la cursuri. Ardem niste etape si ajungem cu forma asta fara fond de secretar pina in zilele lui Orban, care il numeste membru in CA la Compania de Drumuri si tot asa la Metrorex.

Desi legislatia in vigoare arata ca oamenii astia din CA ar trebui sa aiba studii superioare si sa aiba habar de ce se intimpla pe-acolo, desteptul asta, care nu a fost in stare sa termine o facultate in zece ani, a ajuns sa decida pentru bani publici si sa fie platit pentru asta. Remuneratia lunara pentru un singur CA ajunge la aproximativ 17 milioane de lei vechi. Totusi, daca inca va mai indoiti de capacitatile intelectuale ale unui secretar personal, aflati ca, in iulie 2007, Cristisor ne-a surprins placut si, plin de gratie, a picat examenul de licenta de la „Spiru Haret“ cu 5,30.

Nici Orban nu e in toate facultatile…

Am incercat sa aflam de la Cristian Andruhovici cum a fost numit in acele CA-uri. Raspunsul? „Nu stiu, numirile se fac prin ordin de ministru.“ Cind l-am intrebat ce studii ii erau necesare pentru a fi numit, secretarul lui Sica Orban ne-a inchis telefonul. L-am intrebat si pe ministrul Orban cum a fost posibil ca un absolvent de liceu sa beneficieze de asemenea onoruri.

Ne-a raspuns: „Nu mai stiu de ce l-am numit, pentru ca am semnat sute de ordine de numire“. De fapt, suta de ordine a fost doar unul, cel din iunie 2007, prin care au fost schimbati toti pedistii din CA-uri si inlocuiti cu penelisti. „Dar stiati ca nu a fost in stare sa ia un examen de licenta la «Spiru Haret»?“, l-am intrebat in continuare pe Sica Orban. „E, asta e, se mai intimpla“, a declarat senin ministrul lui Tariceanu. Misto, nu? Daca aveti ceva sa ii spuneti secretarului Andruhovici, il gasiti pe Neogen. Adica pe el si fotografiile de cocalar cu care incearca sa agate gagicile din minister.

Academia Catavencu