Pensiile de serviciu privilegiate acordate discriminatoriu unor categorii de profesii pentru care nu s-au platit asigurarile sociale incalca principiile pentru care s-a elaborat sistemul public de pensii si sunt platite nedrept de contribuabili.

Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, sustine ca, potrivit analizei MEF, valoarea reala a punctului de pensie va creste in 2009 de la 37,5% la 41%, urmand ca in anii ulteriori acesta sa se reduca pana in 2013 la 39,6%, ramanand la acest nivel pana in 2020. Liderul sindical a explicat ca pentru anul viitor MEF a raportat punctul de pensie doar la salariul mediu brut, prognozat a fi de 1.547 lei, iar punctul va reprezenta 45% din acesta. In schimb, daca punctul s-ar raporta la castigul mediu brut prognozat, in valoare de 1.700 de lei, ponderea acestui indicator in acest venit este de doar 41 de procente.

Totodata BNS considera ca in Romania nu se respecta cateva principii ale sistemului public de pensii, statuate prin Legea 19/2000, printre care unicitatea, pentru ca pe langa sistemul general mai exista si pensiile de serviciu, care se acorda fara ca beneficiarii sa fi contribuit. Este cazul parlamentarilor, functionarilor parlamentari, diplomatilor, fostilor lucratori in comertul exterior, magistratilor, grefierelor, pilotilor, insotitorilor de bord, ale caror cuantumuri lunare ajung si la 20.000 RON.

Integral in Romania libera.