Modelul Oprescu nu pare deloc singular la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Obtinerea titlurilor academice fara indeplinirea conditiilor legale devine regula.

Dupa ce Cotidianul a prezentat modul in care senatorul PSD Sorin Oprescu a obtinut titlul de profesor universitar la UMF „Carol Davila“ din Bucuresti fara sa indeplineasca criteriul minim al articolelor publicate in reviste de virf, conducerea universitatii a facut front comun pentru a-si apara confratele.

Astfel, rectorul Florian Popa a refuzat sa ne permita, in baza Legii liberului acces la informatiile de interes public, sa consultam dosarul de candidat cu care Oprescu a obtinut titlul de profesor universitar in anul 2000. Cu toate acestea, Ministerul Educatiei ne-a declarat in mod oficial ca asemenea documente reprezinta informatii de interes public si ne-a indrumat spre conducerea UMF.

Florian Popa candideaza vineri, singur pe post, pentru un nou mandat de rector al UMF. Cazul Oprescu se dovedeste insa doar un exemplu pentru modul in care, sub mandatul sau, o serie de alte cadre universitare au obtinut ori sint pe cale sa obtina titlul de profesor universitar fara a indeplini unele cerinte minime. Mai exact, este vorba de obligativitatea publicarii a cel putin doua articole intr-o revista cotata ISI.

Cazul conferentiarului Monica Pop a fost prezentat de Cotidianul in urma cu putin timp. Desi nu avea nici un articol cotat ISI, ea a fost validata pe post de o comisie condusa de Popa, iar mai apoi de senatul universitar. Vineri, si ea candideaza singura pe post la un nou mandat de prorector in echipa lui Florian Popa. De fapt, nici unul dintre candidatii la functiile de rector, prorector si secretar stiintific nu are adversari in alegerile de vineri.

In continuare va prezentam doua cazuri de profesori universitari din UMF care si-au dobindit titlul in afara legii.

Integral in Cotidianul