Germania este prima tara care a formalizat demersul de recunoastere a independentei Kosovo, prin transformarea biroului diplomatic de la Pristina in ambasada, relateaza Novinite. Fostul birou de legatura al Germaniei a devenit ambasada prin amplasarea unei placute inscriptionate si arborarea celor doua steaguri, al Germaniei si al Kosovo, in fata cladirii. Primul ambasador german permanent la Pristina ar urma sa fie numit foarte curand.

Mafia siciliana restabileste legaturile cu “rudele” de peste Ocean, noteaza BBC News. Conform unui raport al parlamentului italian, temuta Cosa Nostra a trimis in ultima perioada mai multe persoane in Statele Unite, pentru a relua legaturile cu "verii" din America, contacte intrerupte in anii '80, ca urmare a unui razboi intre "familii". De asemenea, un raport al FBI-ului, document intitulat simbolic "Old Bridge", face referire directa la relua?rea relatiilor transatlantice dintre gruparile mafiote. Autoritatile americane au arestat aproximativ 80 de persoane, printre care si actualul sef din New York al familiei mafiote Gambino, despre care se stia ca mentine legaturi cu mafia siciliana.

Jurnalista de investigatii, Natalia Morar, nu a fost lasata, din nou, sa intre in Rusia, anunta The Moscow Times. Morar, care lucreaza la saptamanalul radical anti-Kremlin "The New Times", este cetateana a Moldovei, dar a locuit in Rusia de cel putin sase ani. In decembrie, cand s-a intors dintr-o vizita de lucru in Israel, granicerii rusi nu i-au dat voie sa intre in Rusia. Motivul: constituie un pericol pentru securitatea si ordinea publica din Rusia. Ziarista a publicat, in toamna anului trecut, mai multe articole despre fondurile electorale ale celor mai importante partide care au luptat pentru un loc in Duma, in decembrie anul trecut, controlate cu scrupulozitate de Kremlin. Miercuri, Morar a incercat din nou sa se intoarca acasa, la Moscova, ca sotie recent casatorita cu cetateanul Rusiei Ilia Barabanov, seful sectiei politice a revistei "The New Times". Cu toate ca in calitate de sotie a unui rus are dreptul la domiciliu stabil in Rusia, a fost din nou retinuta pe aeroportul din Moscova si functionarii au incercat sa o determine sa se intoarca in Moldova, fara sa-i ofere explicatii detaliate de ce se afla pe lista neagra.

Familia lui Ingrid Betancourt, detinuta de gruparea releba columbiana FARC, a facut apeluri repetate pentru eliberarea ei dupa ce a aflat ca aceasta este intr-o stare grava de sanatate, informeaza Euronews. Fostul sot al doamnei Betancourt, precum si fiul acesteia, au cerut liderilor mondiali sa sprijine eliberarea lui Ingrid Betancourt, precum si a altor ostatici detinuti de FARC. Potrivit relatarilor, doamna Betancourt, capturata de FARC in urma cu sase ani, a contractat virusul hepatitei B si se afla intr-o stare grava. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut, la randul sau, eliberarea doamnei Betancourt si a declarat ca va efectua o vizita in Columbia imediat ce aceasta va fi eliberata.

Un nou tip de camera de filmat in care nu privim doar intr-o directie, cum fac filmele obisnuite, ci in orice directie dorim noi, panoramic, a fost realizata de compania canadiana Immersive Media, anunta Stiinta.info. Dispozitivul, numit Dodeca 2360, este format din 11 camere de filmat de foarte buna rezolutie care filmeaza in toate directiile. Un software special pune toate aceste unsprezece filme impreuna pentru a se forma un nou tip de film, denumit "teleimersiune". In teleimersiune, telespecatorul alege in timp real in ce directie sa priveasca, poate privi in detaliu in un anumit colt, poate poposi asupra unui loc, apoi poate privi iarasi in alta parte.

"Jurnalul portughez" al lui Mircea Eliade, unul dintre cei mai importanti cercetatori ai istoriei si filozofiei religiilor, a fost tiparit saptamana aceasta in Portugalia, la peste 60 de ani de la momentul in care acest scriitor roman a trait la Lisabona, informeaza Jornal De Noticias. Era singurul jurnal al lui Eliade care, din dorinta autorului, putea fi publicat doar dupa moartea sa si "unicul manuscris", ceea ce a provocat "dificultati de transcriere si unele inexactitati", a spus traducatorul, ziaristul roman Corneliu Popa. Este vorba despre o carte de aproximativ 300 de pagini, publicata de editura Guerra & Paz, care cuprinde un studiu al unui nepot al lui Eliade, criticul literar Sorin Alexandrescu, care va veni in Portugalia in luna aprilie pentru a lansa cartea. Mircea Eliade (1907-1986) a fost atasat de presa si atasat cultural la Ambasada Romaniei de la Lisabona in perioada 1941-1945.