Deciziile Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ar putea fi publicate pe internet. Propunerea a venit in cadrul dezbaterilor pe tema proiectului de lege privind functionarea CNSAS, ce au avut loc ieri intre reprezentantii Executivului, ai societatii civile si parlamentari.

Consilierul premierului, istoricul Marius Oprea, ne-a declarat ca "in principiu suntem de acord cu aceasta hotarare, insa ea trebuie analizata la Ministerul Justitiei".

O alta schimbare decisa in urma dezbaterilor de ieri este legata de faptul ca sedintele Colegiului CNSAS vor fi publice, cu exceptia situatiilor in care majoritatea membrilor considera ca ar trebui sa aiba un caracter secret.

Marius Oprea ne-a explicat ca sedintele care se vor tine cu usile inchise vor fi cele "unde se vor discuta documente la care membrii Colegiului au avut acces cu certificat ORNISS", ce permite posesorilor accesul la informatiile considerate secrete de stat. Aceasta este deocamdata singura exceptie.

Presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, socoteste insa ca modificarile facute in urma dezbaterii de ieri sunt numai de "nuanta", continutul ordonantei de urgenta ramanand practic neschimbat.

Romania Libera