Cit a fost ministru la Armata, Atanasiu si-a aparat nevoile si neamul. Cu arma in mina chiar. Mai precis, si-a aparat nevoia de a-si face contul cit mai gras si neamul cit mai bogat. Iar "arma din mina" nu e o metafora: Atanasiu a folosit pistoale Glock. Care, distribuite pe scara larga, fara licitatie si la preturi de tun (scuzati cliseul, dar aici se potriveste), ne-au ciuruit la buget. Un fleac, normal, nu stiam ca-l doare pe Atanasiu fix in spate.

Atanasiu a ordonat "La Glock comanda!"

Dupa ce a raspuns cu "’traiti!", la chemarea la lupta impotriva amarastenilor din Irak, Ministerul Apararii si-a dat seama ca racanii nostri sint dotati pentru lupta cam cit e tanti Maria, femeia noastra de serviciu. Prin urmare, intre 2004 si 2006, Ministerul Apararii a cumparat pistoale de la Glock in valoare de 400.000 de euro. Cam putin, ce-i drept, insa austriecii de la Glock nu au avut nici un motiv sa fie suparati.

Penelistul Teodor Atanasiu, ministru al Apararii, a dat un brinci Universului sa conspire cu ceva mai mult talent pentru bunul mers al afacerilor cu pistoale. Prin urmare, in 2006, el i-a trimis pe cei de la Glock la bunul sau prieten, penelistul Mihai Nicusor, directorul general al Companiei Nationale Rom¬tehnica.

Romtehnica, aflata in coordonarea Ministerului Apararii, gestioneaza contractele de achizitii de armament ale Ministerului Apararii si este autorizata sa deruleze importuri de armament. Pentru Glock insa, Romtehnica nu a realizat numai importurile de pistoale, ci si o sumedenie de contracte fara licitatie, in calitate de reprezentant al producatorului de armament.

Contractele au fost incheiate cu politiile comunitare din Bucuresti si din alte citeva orase din tara. De exemplu, Politia Comunitara a sectorului 2 a cumparat in 2006, fara licitatie, pistoale Glock de 180.000 de euro de la CN Romtehnica. Tot in 2006, politiile comunitare de la sectoarele 1 si 6 au luat pistoale de 140.000 de euro. In total, in doar sapte luni, Nicusor si Romtehnica au intermediat pentru Glock contracte de 1,55 milioane de euro.

Apararea a intrat in conflict armat de interese

Dupa cum am inceput sa va spunem mai devreme, in mandatul lui Mihai Nicusor, CN Romtehnica s-a dedat cu placere la perversiuni cu dubla reprezentare in interes penelist. Pe de-o parte, compania reprezenta oficial Ministerul Apararii in relatia cu Glock Gmbh. Adica aducea pistoalele pentru Armata in tara, facea actele vamale, verifica produsele, se asigura ca trag spre inamic si nu invers etc.

Pe de alta parte, in acelasi timp, prin contractul de asociere in participatiune incheiat cu Glock in mai 2006, Romtehnica era si reprezentantul Glock si negocia incheierea de contracte fara licitatie cu institutii ale statului. Corect, ii cam zice conflict de interese la situatia asta. Dar normal ca nu avea cum sa se vada acest lucru in conditiile in care la cele doua capete ale afacerii erau ministrul Atanasiu si directorul Mihai Nicusor. Cel mai prost in afacerea asta a iesit, evident, statul, care s-a trezit rupt in locul acela rusinos de chiar una dintre institutiile sale.

In 2006, la politiile comunitare au ajuns documente de la Glock, in care Romtehnica garanta pentru preturile practicate de producatorul de armament. Si pentru ca lucrurile sa mearga cit mai usor, baietii de la comunitare erau invatati sa incheie contracte fara licitatie:

"Pentru achizitionarea de Politia Comunitara de produse Glock, prin procedura de negociere cu o singura sursa, sint necesare urmatoarele etape (…)". La aceste oferte erau anexate chiar si modele de hotariri de consiliu local. Insa retineti esentialul, deocamdata: in baza unui contract incheiat cu Glock, Romtehnica lui Mihai Nicusor invata o alta institutie a aceluiasi stat sa faca sme… astea… afaceri cu bani publici.

Academia Catavencu