Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-o forma care o face extrem de vulnerabila in fata Curtii Constitutionale, titreaza Evenimentul Zilei. Adevarul considera ca legea este o pacaleala deoarece nu are nicio legatura cu dezbaterile care s-au purtat pe tema votului uninominal. Impotriva uninominalului s-au pronuntat si liderii PRM care au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala legea. Grupul PC sustine ca actul normativ este grevat de contradictii, informeaza Cotidianul. In timpul dezbaterilor reprezentantul minoritatilor a propus o lege care sa oblige alesii sa dea un test de inteligenta si unul psihologic, scrie Gandul.Disputele din parlament au vizat, printre altele, si stabilirea unei amenzi pentru viitori candidati care nu trec pragul electoral, afirma Romania Libera.

Vulnerabilităţile uninominalului

Legea votului uninominal are mai multe vulnerabilităţi care ar putea duce la respingerea ei de către Curtea Constituţională şi, implicit, la tergiversarea aplicării. Principala problemă o constituie prevederea referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal, considerată de mai mulţi parlamentari de la PNL, UDMR şi PC drept neconstituţională.

Motivul invocat de deputatul PRM Lucian Bolcaş este acela că, în Constituţie, singurele autorităţi locale prevăzute sunt primarii şi consiliile locale. Propunerea ca această prevedere să fie introdusă în lege a venit din partea PSD. Chiar şi unii dintre parlamentarii PSD recunosc faptul că această prevedere este neconstituţională. Totuşi ea a fost susţinută de partid la presiunea baronilor locali. Propunerea a fost susţinută şi de PDL, mai ales că preşedintele Băsescu anunţase, tot ieri, că nu o va ataca la Curtea Constituţională.

Pe holurile parlamentului circula un scenariu conform căruia această prevedere a fost introdusă special ca legea să poată fi contestată la Curte, iar votul uninominal să fie tergiversat. O lacună: desenarea colegiilor a fost amânată Legea are însă şi alte puncte vulnerabile.

Unele dintre ele au fost ridicate în dezbaterile de ieri din plenul Camerei Deputaţilor, dar trecute cu vederea. Un exemplu ar fi faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate, dar care sunt înregistraţi cu domiciliul în ţară, nu vor putea vota. Dreptul la vot prevăzut în Constituţie le va fi, practic, încălcat şi celor care fac parte din birourile secţiilor de votare.

Legea prevede că poţi vota doar la secţia la care eşti arondat. Membrilor secţiilor de votare nu le va fi permis să voteze la secţia unde lucrează. De asemenea, ei nu pot vota nici pe liste suplimentare, deoarece au fost interzise. Nu în ultimul rând, controversele care vor amâna aplicarea votului uninominal vor apărea în privinţa trasării colegiilor electorale, sarcină pasată unei comisii parlamentare. Proiectul elaborat de comisie va trebui aprobat de guvern. Această problemă va conduce la noi discuţii, dat fiind faptul că trasarea colegiilor poate influenţa rezultatele alegerilor.

Evenimentul Zilei.

O pacaleala

Profesorul Alexandru Radu afirma ca legea adoptata in parlament nu are nicio legatura cu dezbaterile care s-au purtat pe tema votului uninominal. „Este o pacaleala pentru ca nu introduce acest tip de scrutin. De fapt, scrutinul de tip proportional, practicat acum in Romania, se asociaza cu votul in circumscriptii uninominale.

Este o pacaleala, in sensul ca promotorii dezbaterii ne-au creat asteptarea pentru un tip de scrutin majoritar. Adica regula de impartire a mandatelor sa fie cea a majoritatii", spune Alexandru Radu. El atrage atentia asupra faptului ca va continua sa existe un prag electoral de cinci la suta.

„Trebuie sa ne gandim ca un cetatean poate vota un candidat dintr-un partid care nu trece pragul electoral, iar acel candidat nu va lua mandatul. Acesta se va redistribui catre un candidat al unui partid care a trecut pragul", explica profesorul de politologie. Alexandru Radu a aratat insa ca acesta este motivul aparitiei unui prag alternativ, in sensul ca un partid carae a castigat trei colegii la Senat obtine mandatele respective, chiar daca nu a indeplinit coeficientul electoral impus.

Adevarul

Contestatarii

PRM a anuntat la finalul sedintei ca va sesiza Curtea Constitutionala. Pentru sesizare este nevoie de semnaturile a 50 de deputati sau 25 de senatori. PRM si UDMR (formatiune deloc avantajata de modul in care a iesit legea) nu pot stringe impreuna in nici una din Camere numarul de semnaturi necesare.

Pe o pozitie neutra s-au situat conservatorii. Ei au anuntat ca voteaza legea, dar Corneliu Ciontu a afirmat ca este grevata de „contradictii“ si ca, „in forma actuala a legii, unele partide vor reusi sa-si impuna candidatii peste votul cetatenilor si ca unele voturi ale partidelor mici se vor pierde“.

Si deputatul PC a afirmat ca „acest tip de sistem va favoriza candidatii cu bani in defavoarea politicienilor mai pregatiti“. Fara a avea obiectii, liderul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a atras insa atentia asupra unor deficiente din lege, in special asupra rolului pe care il vor avea parlamentarii. „Oamenii vor face confuzie intre atributiile parlamentarilor si cele ale alesilor locali“, a spus Pambuccian.

Cotidianul

Testul de inteligenta

In timpul celor peste sase ore de discutii, deputatii au cerut mai multe pauze de consultari, dar au si ajuns sa se atace reciproc pentru ca nu se intelegeau pe unele articole. Atunci cand s-a votat prevederea care obliga fiecare candidat sa plateasca, odata cu inscrierea la alegerile parlamentare, o suma egala cu cinci salarii minime brute pe economie, fosta peremista Leonida Lari le-a strigat colegilor din sala: „Rusine!”.

„Exista basarabeni cu cetatenie romana ce-si doresc sa cadideze in Parlamentul tarii- mama. Daca o luam la drept si fara inconjur, unii abia au iesit din puscariile din Moldova. De unde sa aiba bani? Ei n-au stat, eu n-am stat sa fac averi, am stat pe baricade”, a protestat Lari, iritata.

Cu putin timp inainte, cand s-a dezbatut subiectul reprezentarii minoritatilor in Parlament, deputatul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, si cel al PRM, Ioan Aurel Rus, au inceput chiar sa se jigneasca. Rus a ajuns sa-i reproseze lui Pambuccian ca se imbraca in jeans, „ca pe strada sau ca la pascut”, si nu la costum si cravata.

„Cine vrea sa ramana in uniformitate sa stea acolo”, i-a replicat deputatul minoritatilor, care a adaugat ca in Romania e nevoie de o lege care sa oblige alesii sa dea un test de inteligenta si unul psihologic inainte de a-si prelua mandatul.

Gandul

Discutii aprinse au suscitat ieri si prevederile referitoare la constituirea unui depozit in valoare de cinci salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat inscris pentru un loc in Parlament, bani ce vor fi returnati formatiunilor sau candidatilor independenti care obtin cel putin 2% din voturile valabil exprimate la nivel national.

UDMR a propus reducerea cuantumului la trei salarii minime, iar PRM a cerut eliminarea depozitului, ambele variante fiind insa respinse prin vot. Respinsa a fost si propunerea UDMR de micsorare a pragului alternativ, de la obtinerea primului loc in noua colegii uninominale (sase pentru Camera Deputatilor si trei pentru Senat) la doar sase colegii (patru pentru Camera, doua pentru Senat).

Romania Libera