Veniturile magistratilor au crescut, anul trecut, spectaculos ca urmare a unor decizii judecatoresti ce au stabilit acordarea unor "drepturi salariale restante". Prime de concediu, sporuri de stres, indemnizatiile "anticoruptie" si ajutoarele de trei sferturi din salariu pentru mame magistrat, acordate intre colegi, au facut ca in cazul judecatorilor de la instanta suprema, de exemplu, veniturile sa atinga 5.000 de euro pe luna.

Pensia este pe masura, mai precis de 80 la suta din indemnizatia de incadrare bruta lunara plus sporurile avute in ultima luna. Judecatorii si procurorii se considera indreptatiti sa primeasca aceste venituri, motivand ca platesc mai mult la bugetul asigurarilor sociale. Initiativa magistratilor de a da in judecata propria institutie pentru a recupera unele drepturi salariale a fost lansata anul trecut, cand mii de procese s-au aflat pe rolul instantelor civile.

Nu numai magistratii din teritoriu au apelat la aceasta metoda pentru a-si rotunji veniturile. Nume sonore din CSM, Ministerul Justitiei sau Parchetul General s-au simtit discriminate de propriile institutii si au apelat la bunavointa colegilor pentru a smulge cresteri salariale de pana la 60 la suta.

Veniturile judecatorilor si procurorilor au sarit in aer o data cu punerea in practica a sutelor de decizii judecatoresti prin care s-a stabilit acordarea unor drepturi salariale restante. Conform declaratiilor de avere, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au obtinut in instanta, sustinuti de colegi, o crestere a veniturilor situata intre 40 si 60 procente. Astfel, un judecator de la instanta amintita a castigat anul trecut 112.928 lei, la care s-au adaugat 58 de mii RON "drepturi salariale restante".

Un coleg al respectivului magistrat a castigat anul trecut 106.664 lei din salarii, plus 77.000 lei obtinuti in instanta pe baza hotararilor judecatoresti. Printre privilegiati se numara si Anton Pandrea, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Judecatorul Pandrea a adunat anul trecut 133.300 lei din activitatea de la CSM si 47.386 lei "drepturi salariale restante".

Un alt judecator cu leafa de invidiat este Florin Costiniu, magistrat detasat la instanta suprema. Sotul Vioricai Costiniu, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), a castigat anul trecut 193.775 lei, adica aproape 4.500 de euro pe luna. Actuala presedinta a CSM, Lidia Barbulescu, a fost retribuita in anul 2007 cu 5.000 de euro pe luna, din trei parti: judecator la ICCJ, membru al CSM si pentru activitatea depusa la Institutul National al Magistraturii.

Romania Libera