Din patru orase ale tarii, de toate virstele si din profesiile cele mai diverse, noua romance s-au adunat laolalta in speranta de a organiza prima expeditie autohtona exclusiv feminina care va duce o romanca pe un optmiar himalayan.

„Din proprie experienta, am vazut ca nu trebuie sa ai un metru optzeci inaltime si 70 de kilograme ca sa faci ceva pe munte“, spune raspicat brasoveanca Felicia Enache, o mina de femeie de 52 de ani, 1,54 m si 45 kg. Presedinta a Asociatiei Ghizilor Montani din Romania, ajunsa acum 16 ani pentru prima data la 7.000 de metri, ea a adunat opt „muntomane“, „cele mai bune din tara la ora actuala“, spune ea: o absolventa de marketing, un programator, un inginer constructor, un sociolog, un informatician, un consultant financiar in tranzactii de societati, o asistenta medicala si o vicecampioana nationala la sarituri cu prajina. Miza: una dintre ele sa fie prima romanca ce atinge un pisc de 8.000 de metri, mai precis virful Cho Oyu (8.201 m). Expeditia le-ar costa 120-130.000 de euro, dintre care au strins pina acum mai putin de un sfert.

Dupa ce Taina Dutescu-Coliban si Sanda Isaila, primele alpiniste autohtone pornite spre cucerirea unui virf himalayan, au disparut fara urma pe masivul Dhaulagiri (8.167 metri) in 1992, a sosit vremea ca alte romance sa-si incerce norocul cu un optmiar. Felicia Enache l-a ochit pe Cho Oyu: nu prea da bataie de cap, nu maninca prea mult timp si resurse, iar aclimatizarea se face destul de repede. „Fiind vorba de un optmiar, vremea poate sa se schimbe insa oricind. Orice munte cu zapada tot timpul anului pune probleme. Sint crevase acolo, pericole de avalansa, e posibila ratacirea, sint probleme de vizibilitate redusa, e posibil sa ninga intruna si sa nu ai exact fereastra de o zi sau doua necesare ca sa ajungi pe virf“, pune si raul in fata alpinista de 52 de ani. De altfel, in 1959, patru membre ale primei expeditii feminine internationale pe Cho Oyu piereau incercind sa-i doboare piscul. Iar cinci ani mai tirziu, doi montaniarzi germani se stingeau de epuizare la cota de 7.600 metri.

Integral in Cotidianul