Abhazia cere recunoasterea independentei de catre comunitatea internationala, pe modelul Kosovo, informeaza Associated Press. Printr-o rezolutie adoptata de legislativ si sustinuta in unanimitate, autoritatile din provincia separatista Abhazia, a facut vineri un apel catre comunitatea internationala si Parlamentul rus pentru recunoasterea independentei fata de Georgia, urmind astfel demersului initiat marti de Osetia de Sud. Regiunile separatiste, proruse, au invocat modelul declaratiei de independenta a Kosovo pentru a justifica demersul lor international.

Presedintele Irakului, Jalal Talabani, a reafirmat strategia guvernului sau, potrivit careia nu li se va ingadui kurzilor din nordul Irakului sa organizeze atacuri peste granita, in Turcia, anunta BBC, citat de Rador. Aceste comentarii survin pe fondul discutiilor pe care le-a avut la Ankara cu omologul sau turc, Abdullah Gul, privitoare la recenta ofensiva a fortelor turcesti in nordul Irakului impotriva gherilelor kurde PKK.

Fostul premier britanic, Tony Blair, a acceptat o catedra la Universitatea Yale, pentru a tine cursuri despre religie, credinta si globalizare, informeaza AFP. Yale a aratat ca Blair este calificat pentru a explica modalitatile in care valorile religioase pot fi canalizate in sensul reconcilierii intre oameni. Tony Blair s-a convertit la catolicism, in cursul anului trecut.

In Spania, s-a decis, ieri, suspendarea campaniei electorale pentru alegerile legislative de duminica, dupa ce un fost consilier local a fost ucis in Tara Bascilor, anunta The Guardian. Isaias Carrasco, in varsta de 42 de ani, a fost impuscat in ceafa in stilul tipic al separatistilor basci din ETA. Pentru moment, nimeni nu a revendicat responsabilitatea atacului, dar ETA a ucis peste 800 de persoane in patru decenii de lupta pentru independentta Tarii Bascilor, din nordul Spaniei.

Mai multi oameni de stiinta au atacat campania globala impotriva poluarii, care incearca interzicerea utilizarii pungilor de plastic, reclamand ca se bazeaza pe supozitii false sau exagerate, scrie TimesOnline. Mult raspandita acuzatie ca pungile de plastic provoaca moartea a sute de mii de animale si pasari de mare, anual, este falsa, sustin expertii, si ca orice 'pericol' de acest gen este minor. Ministrul britanic, Gordon Brown, a anuntat, luna trecuta, ca va forta supermarketurile sa puna pret pe punga de plastic, aceasta fiind "unul dintre cele mai visibile deseuri, daunatoare mediului inconjurator".

Si totusi ... vine viata din Cosmos?, se intreaba Stiinta.info. O descoperire recenta vine sa intareasca punctul de vedere al originii extraterestre a vietii, arata noi masuratori ale aminoacizilor prezenti intr-un meteorit prabusit in Antarctica. Acesti aminoacizi au aceeasi asimetrie a chiralitatii ca si aminoacizii ce formeaza organismele vii.