Canalul Forth and Clyde, care leaga Glasgow-ul de coasta vestica, a fost construit in 1777 intre portul Grangemouth si Falkirk. Intre Falkirk si Edinburgh s-a dat in folosinta canalul Union in 1822. Datorita reliefului accidentat traficul fluvial dintre Glasgow si Edinburgh se putea desfasura doar cu ajutorul unui sistem de 11 ecluze. Intre cele doua canale diferenta de nivel era de 24 m.

In 1963, dupa aproape 150 de ani de functionare, sistemul vechi de ecluze a fost inchis. Acesta a fost inlocuit cu Roata de la Falkirk in 2002, care este unul din simbolurile Scotiei moderne. Singura ecluza rotitoare este o parghie cu doua brate.

Bratele sustin cate o gondola pline cu apa, in care plutesc ambarcatiunile. Inchiderea ecluzelor, reglare nivelului apei si operatiunea de rotire dureaza doar 15 minute

Aici se intalnesc cele doua canale
Foto:
Gondolele sunt umplute cu o cantitate egala de apa, din care ambarcatiunile elimina o cantitate egala cu masa lor (legea lui Arhimede). Astfel sistemul este tot timpul in echilibru. Pentru rotire cu 180 a giganticului mecanism motoarele cu o putere instalata de 22.5 kW au nevoie de un consum de doar 1,5 kW/h.

Multumim Aurel V.

Nota: Daca tot primim o gramada de chestii pe mail si tinem mortis sa le dam si mai departe, ne-am gandit sa vi le oferim pe cele mai interesante dintre ele. Asteptam propunerile voastre:)