Dupa intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute, conducerea PSD a cerut liberalilor sa-i elimine pe toti reprezentantii PD-L din teritoriu si sa-l sustina pe Sorin Oprescu la alegerile pentru primaria Bucurestiului, informeaza Cotidianul. Ludovic Orban neaga ca ar fi existat asemnea negocieri. Vice-presedintele PNL sustine ca discutiile cu social democratii au vizat doar colaborarea la nivelul administratiilor locale, scrie Romania Libera. Pactul cu liberalii nemultumeste insa o parte din liderii PSD care nu cred ca PNL va respecta termenii intelegerii, afirma Evenimentul Zilei. Conducerea PD-L considera ca aceste negocieri tradeaza electoratul de dreapta noteaza Gardianul.

Termenii contractului

Mariajul PSD-PNL pe care liderii celor doua partide se straduiesc sa-l incheie se afla in perioada „de proba“. Adica, asa cum au vorbit ieri liderii PSD in sedinta conducerii partidului, „liberalii trebuie sa arate ca de data asta se tin de cuvint“.

Mai precis, dupa cum ne-au declarat surse din conducerea PSD, potrivit intelegerii perfectate vineri seara la intilnirea dintre sefii celor doua partide, „PNL are 7 zile in care sa demonstreze ca e dispus sa indeplineasca conditiile puse: sa elimine din teritoriu toti membrii PD-L si sa sustina la Primaria Bucurestiului cel mai bine cotat candidat“.

Conform surselor citate, ar fi vorba, in acest ultim caz, de sustinerea de catre PNL a candidaturii lui Sorin Oprescu in turul al doilea al alegerilor la Primaria Capitalei. De altfel, de citeva saptamini, liderii PNL l-au tatonat chiar ei pe senatorul PSD, incercind sa-l convinga sa candideze, deoarece studiile sociologice comandate de ei arata ca acesta ar fi singurul candidat care ar putea sa invinga in al doilea tur orice candidat al PD-L.

„Noi le-am si transmis pesedistilor ca ar fi bine sa-l desemneze pe Oprescu drept candidat, pentru ca PNL i-ar da voturile fara probleme. Dar le-am spus ca, daca-l desemneaza pe Vanghelie, intelegerea nu mai este valabila“, a declarat pentru Cotidianul unul dintre membrii Biroului Politic al PNL.

Cotidianul

Orban nu confirma

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a incercat sa justifice "misterul" in care este invaluita intalnirea de vineri seara prin faptul ca nu a fost una "oficiala". "Intalniri exista atat in plan local, cat si national cu toate formatiunile politice din spectrul politic. Aceste intalniri au diferite subiecte. Nu a existat nici o discutie oficiala referitor la aliante pre sau postelectorale.

Nu a existat nici un fel de discutie oficiala in baza unui mandat cu vreuna dintre formatiunile politice", a precizat Orban cu privire la intalnirea dintre Mircea Geoana, Adrian Nastase, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc cu premierul Tariceanu, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, si ministrul Teodor Melescanu. Orban a preferat sa nu ofere insa un raspuns transant in legatura cu o eventuala alianta postelectorala cu PSD.

"Nu pot sa va dau un raspuns. Vom fi de acord sa facem orice fel de colaborare la nivelul consiliilor judetene, al consiliilor locale, al consiliilor municipale, cu acele forte politice care sprijina programele de dezvoltare ale comunitatilor locale si ale judetelor pe care le sustin candidatii nostri", a declarat Orban.

Acelasi vicepresedinte al PNL a tinut, in schimb, sa anunte ca Delegatia Permanenta convocata pentru 20 martie va decide cu privire la fuziunea liberalilor cu Actiunea Populara condusa de Emil Constantinescu, luandu-se in considerare negocieri si cu PC si PNTCD.

Toate acestea, in perspectiva coagularii in jurul PNL a fortelor de dreapta din Romania, scop in care a fost formata si o echipa de negociere formata din vicepresedintii Crin Antonescu si Mihai Voicu, precum si din secretarul general Dan Motreanu.

Romania Libera

Antiliberalii din PSD se regrupează

Ideea anunţării unei „frăţii“ cu liberalii are destui opozanţi în PSD. Aceştia s-au manifestat ieri în şedinţa Biroului Permanent, după ce Geoană a anunţat că liberalii vor da un răspuns într-o săptămână.

„Ce săptămână! Ne-au dat la săptămâni din astea... de un an tot ne dau săptămâni“, a comentat vicepreş edintele Ilie Sârbu. Neîncrezători s-au arătat şi vicepreşedinţii Dan Nica şi Liviu Dragnea, care cred că „liberalii trag de timp şi ne duc de nas“. O altă opinie contra a fost exprimată de Marian Oprişan. „Orice înţelegere politică în acest moment este de prost augur. Nu cred într-o construcţie politică viitoare nici cu PNL şi nici cu PDL. Eu cred într-un partid european modern care se numeşte PSD. Dar nu înainte de Dumnezeu“, a declarat Oprişan.

Surprinzătoare a fost însă opoziţia unor senatori iliescieni. Ieri după- amiază, la Senat, senatorii Ion Vasile şi Ion Chelaru l-au criticat pe Ion Iliescu pentru negocierile cu liberalii, opinia lor fiind că PSD nu are nevoie de asemenea alianţe.

Evenimentul Zilei

PD-L acuza PNL de tradare a electoratului de dreapta

Presedintele PD-L, Emil Boc, a acuzat ieri PNL de tradare a electoratului de dreapta al Aliantei. „Ce le va spune Tariceanu celor care au votat Alianta în 2004, acum când sta la masa cu PSD-ul lui Iliescu si Nastase ...

Noi asistam acum practic la restauratia regimului Iliescu-Nastase cu complicitatea echipei Tariceanu“, a spus Boc, precizând ca întelegerea de taina dintre cele doua echipe PNL-PSD s-a facut în timp ce Geoana era trimis „sa cânte“ de 8 martie.

Pe de alta parte, Boc a mai precizat ca partidul sau nu va avea nici un fel de întâlniri cu PSD, de vreme ce aceasta formatiune nu demonstreaza ca e cu adevarat în opozitie si se ralieaza demersului de a da jos guvernul printr-o motiune de cenzura.

Gardianul.