Topografii militari aiImperiului Habsburgic ausesizat prima data, lainceputul secolului alXVIII-lea, vestigiile de la Cornesti, localitate aflata la 20 dekilometri nord de Timisoara. Eis-au folosit de mijloacele tehniceale vremii pentru a intocmi hartiale noii regiuni asimilate. Treisecole mai tarziu, arheologii timisoreni cerceteaza situl demaratacum 75 de ani cu noi unelte. Estevorba despre Google Earth, unsoft care permite vizualizarea dinsatelit a zonelor cartografiate depe glob.

Pe situl de la Cornesti,abandonat in 1939, cand a inceputrazboiul, coexista urme de locuiridin eneolitic, epoca bronzului,prima epoca a fierului, secoleleIII-IV, si chiar semne de habitaredin Evul Mediu. Deosebit deintersanta este fortificatia compusadin trei valuri concentrice depamant, vizibile si din satelit. Eapare ca dateaza din a douajumatate a mileniului II inainte deHristos.Fotografiile aeriene de lasfarsitul secolului al XX-lea aurelevat existenta unui al patruleaposibil val, fapt care a fost demonstratrecent prin intermediulimaginilor Google Earth.

Daca se confirma si arheologicca cel de-al patrulea val le tineorganic de celelalte trei, concentrice,atunci imensa fortificatie dela Cornesti-Iarcuri, prin dimensiunileuriase care reprezinta maibine de o treime din suprafata Timisoarei (circa 1.800 de hectare),ar putea fi una dintre cele maimari fortificatii preistorice dinEuropa. Pe acest considerent,situl de la Cornesti ar putea fiinclus in patrimoniul UNESCOsi, odata cu aceasta, va trebui saintre rapid intr-un program deprotejare.

Integral in EvZ.