Evenimente care astazi ar fi disecate si intoarse pe toate partile in mass-media inainte de 1989 au fost fie ascunse de autoritatile comuniste, fie deformate si folosite in scop propagandistic. Despre multe dintre accidentele, catastrofele sau marile fraude de atunci nici macar astazi nu putem afla intreg adevarul, deoarece documentele care ar face lumina sunt inca ingropate in arhivele Securitatii sau ale Comitetului Central al PCR. "Romania libera" publica astazi povestea vaporului incarcat cu deseuri radioactive care a ajuns la Sulina in urma unei tranzactii secrete.

Cu doua decenii in urma, intr-o dimineata de primavara, in portul liber Sulina au fost descarcate sute de butoaie cu deseuri toxice. Romania acceptase sa depoziteze o adevarata bomba chimica dupa ce oameni de la varful Securitatii isi dadusera acceptul. Tranzactia a fost intermediata de o companie ecologica italiana, iar incarcatura provenea de la mai multe fabrici occidentale, una dintre ele cu sediul in Germania federala.

Unele surse sustin ca deseurile au fost introduse in tara din ordinul direct al Elenei Ceausescu - avida de valuta forte - si ca acestea urmau sa fie aruncate in Marea Neagra. Presa internationala are o alta varianta, sustinand ca tranzactia s-a facut prin intermediul Ministerului Comertului Exterior. Pentru ca stenogramele sedintelor Comitetului Central al PCR din acele vremuri sunt secrete, e greu de spus cu precizie cine a ordonat aducerea deseurilor in tara. Dupa cum ramane un mister modul in care, in 1991, deseurile toxice au disparut intr-o singura noapte din Sulina.

Integral in Romania libera