Sefii universitatilor romanesti sunt cei mai avuti bugetari din sistemul de invatamant, avand salarii, in unele cazuri, duble fata de ministrul Educatiei. Daca Cristian Adomnitei are un venit de 4800 de lei pe luna, Ion Visa, rectorul Universitatii „Transilvania” din Brasov, a incasat, lunar, conform celei mai recente declaratii de avere pe care a completat-o, cate 9300 de lei. Ion Vela, rectorul Universitatii „Eftimie Murgu” din Resita, castiga, la randu-i, in anul 2005, 7000 de lei pe luna, din bugetul institutiei, suma la care se adaugau alte 2000 de lei, bani obtinuti printr-o firma in care era unic asociat.

Din postura de deputat si rector al Universitatii „Politehnica” din Bucuresti, Ecaterina Andronescu a inregistrat, in anul 2006, peste 11000 de lei, in fiecare luna, in timp ce Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, incasa, lunar, in acelasi an, peste 13500 de lei, doar din bugetul universitatii pe care o conduce.

Concret, seful ASE era retribuit cu 5800 de lei pe luna, la care se adaugau 5771 de lei din programele de cercetare si alti 2000 de lei, drept indemnizatii. Nici rectorul Universitatii din Bucuresti, Ioan Panzaru, nu este pretuit mai putin, primind lunar 8160 de lei, cu toate ca este intrecut, la venituri, chiar de catre subalternul sau, Romita Iucu, prorectorul UB, acesta adjudecandu-si lunar 8210 lei.

Gandul