Premiera in justitie! Condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omor, un detinut de la Penitenciarul Colibasi a obtinut, in instanta, interzicerea fumatului in celule. Asta dupa ce a aratat ca s-a imbolnavit de plamani din cauza acestui viciu pe care il au colegii sai de detentie. Potrivit autoritatilor, olteanul Ion Richiteanu, in varsta de 52 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru un omor comis cu 8 ani in urma.

El a ispasit prima parte din pedeapsa la Penitenciarul Craiova, iar in 2004 a fost transferat la cel din Colibasi (judetul Arges), unde majoritatea colegilor sai de detentie sunt fumatori. Anul trecut, nemultumit de faptul ca, in toate penitenciarele si aresturile din tara exista detinuti care fumeaza in celule fara sa tina cont si de colegii lor nefumatori, Richiteanu s-a hotarat sa ceara dreptate in instanta.

„Fumatul, permis doar in spatii special amenajate“

„La scurt timp dupa ce am ajuns aici, am intrat in conflict cu colegii de celula pe care i-am rugat sa nu mai fumeze in incapere. La un moment dat, in septembrie 2007, am decis sa apelez la instanta pentru a obtine interzicerea fumatului in celule, in general.

E drept ca in camera in care locuiesc, impreuna cu alti patru detinuti, nu s-a mai simtit o tigara aprinsa de o jumatate de an, dar este vorba despre fumul inhalat in anii de detentie“, a explicat Richiteanu. In urma demersului sau, magistratii Judecatoriei Pitesti au decis ca fumatul sa fie permis in penitenciar doar in spatii amenajate, astfel incat aerul viciat sa nu patrunda in camerele de detentie. Totodata, acestea sa fie ventilate, dotate cu scrumiere si extinctoare si marcate cu inscripta „loc de fumat“.

Integral in EvZ