In ajunul summitului Nato de la Bucuresti ,generalul american Bantz John Craddock, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa a acordat un interviu corespondentei postului de Radio Europa Libera, Heather Maher. Generalul Craddock a spus ca la summitul de la Bucuresti chestiunea aderarii Macedoniei la NATO depinde de pozitia Greciei si de intelegerea asupra denumirii republicii. Generalul a mai precizat ca misiunea din Afganistan este o prioritate pentru NATO.

Heather Maher: Credeti ca Alianta va suferi o criza de credibilitate daca efortul militar din Afganistan nu va fi impartit intre un numar mai mare de state ale aliantei?

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer a spus ca misiunea din Afganistan este o prioritate pentru NATO si ca trebuie sa izbindim. Sint de acord cu el si il sprijin. Pe de alta parte, nu stiu daca fiecare natiune va contribui in mod similar. Unele natiuni vor putea participa cu anumite capacitati pe care altele nu le au, unele fiindca nu si-au transformat fortele armate sau nu au fost capabile sa le transforme din diverse motive. Cred, astfel, ca fiecare natiune ar trebui sa contribuie pina la limita capacitatii sau posibilibatilor ei. Uneori este cazul unei contributii banesti, cum sint de exemplu, contributiile din Luxemburg sau Islanda, tari care nu au forte militare dislocate in Afganistan. Sau pot fi contributii cu efective.

H.M: Cit de probabil este ca la summitul NATO de la Bucuresti, Macedonia sa primeasca invitatia de a deveni membra a NATO ?

Problema este în jurul Greciei si a intelegerii asupra denumirii republicii. E o chestiune distincta politica si nu vreau sa o comentez. Din punct de vedere militar, cred ca Macedonia a facut progrese considerabile, cred ca întruneste criteriile de apartenenta, o consideram ca furnizor de securitate si nu ca un consumator de securitate.

H.M: Ce credeti despre celelalte state balcanice, Muntenegru, Bosnia Hertegovina ?

Nu stiu, este greu de evaluat. Daca privesti de exemplu la grupul A 3 (cele trei tari de la Marea Adriatica: Croatia Macedonia, Albani aspirante) doua dintre ele au intrat în Planul de Actiuni pentru Aderare din 1999, a treia din anul 2000. Deci a trecut o buna perioada de timp. Nu cred, ca ar fi util daca s-ar fixa un termen de aderare .Cheia ar fi sa se fixeze criterii de baza, conditii si standarde, iar apoi, un program coerent pentru a le indeplini. Vom actiona printr-un dialog intensificat si cind va veni vremea si daca natiunile ( din Muntenegru, Bosnia Hertegovina) vor dori, li se va oferi un Plan de Actiuni.

H.M: Vedeti Serbia ca situata pe o pozitie anti-europeana ce afecteaza sansele altor tari din regiune?

Nu cred ca se va adopta o decizie la nivel regional. Cred ca toate deciziile ce vor fi luate se vor baza pe eforturile fiecarei tari in parte. Asa ca nu as lega situatia de consideratii de ordin regional.