Pisicii" si-au pierdut viata 207 pasageri si 9 membri ai echipajului."Romania libera" continua publicarea articolelor despre evenimentele cenzurate in perioada comunismului. In numarul de astazi va relatam despre tragedia navala de la "Cotul Pisicii". Moartea a 216 persoane aflate la bordul navei Mogosoaia, care s-a scufundat la Galati, in septembrie 1989, a fost musamalizata de catre autoritatile comuniste.

Tragedia a fost anuntata la trei zile de la producere, in ziarul local. stirea avea numai 17 randuri si a fost plasata in pagina de "fapt divers", intre rubrica de "informatii sportive" si cea a stirilor din "agronomie". Zile in sir zona a fost impanzita de numerosi agenti de militie si de Securitate. Aproape de jumatatea lunii septembrie 1989, la rubrica "decese" a ziarului "Viata noua" din Galati au aparut anunturi cutremuratoare in care familiile faceau cunoscut faptul ca "intr-un tragic accident" au pierdut una sau mai multe rude.

"Familia Dartu, cu inimile zdrobite de durere, anunta incetarea din viata, intr-un tragic accident, a scumpilor… sotie, fiica, ginere, nepot." "Cu regret, sotia, fiica, nora anunta disparitia, intr-un tragic accident, a celui care a fost Gheorghita C." Chiar daca erau date de persoane diferite, anunturile ascundeau o poveste comuna, cutremuratoare: scufundarea "pasagerului" "Mogosoaia" care facea curse pe Dunare intre Galati si comuna Grindu.

Integral in Romania libera