Prima gafa - CM 1994: Romania a „invins“ Elvetia. 22 iunie 1994 este ziua in care Cotidianul a gafat pentru prima oara. Era pe timpul desfasurarii Campionatului Mondial de fotbal din SUA. Echipa Romaniei venea dupa o victorie confortabila impotriva Columbiei si pornea din postura de favorita certa in meciul cu Elvetia, ce urma sa se desfasoare pe Pontiac Silverdome din Detroit.

Jocul se desfasura la 2.00 noaptea, ora Romaniei. Editia ziarului se inchidea la ora 23.00. Era exclus sa prindem macar inceputul meciului. A scoate o editie speciala dimineata era imposibil. Atunci s-a intrunit „comitetul de urgenta“ al redactiei, format din regretatul Mihai Staub, Cristian Teodorescu - redactori-sefi adjuncti, Margarita Geica, Serban Madgearu - loctiitorii Doinei Basca (plecata la o bursa in strainatate), si semnatarul acestor rinduri, sef al reporterilor la vremea respectiva, pentru a decide cum se va trata subiectul. Toata lumea era convinsa ca tricolorii vor obtine o victorie stralucita.

In consecinta, s-a propus sa se scrie pe prima pagina o „cronica imaginara“ din care sa rezulte ca, in urma unei evolutii de exceptie, Romania a invins Elvetia. Nu toti am impartasit ideea. Oricum era vorba de un eveniment ulterior si pe care nici un ziar nu putea sa-l prinda. S-a supus la vot ideea si a trecut cu 3 la 2 (s-au opus Teodorescu si Gheorghiu). Textul care a aparut pe prima pagina „relata“ despre modul in care atacantii romani au „asediat“ poarta adversa, despre aparatorii nostri care au fost de netrecut etc. etc. Pentru cine citea textul era clar ca Romania a cistigat meciul. Lipseau doar scorul si autorii golurilor. Chiar daca era vorba de o relatare imaginara, totusi nimeni nu putea ghici si scorul. Meciul a fost urmarit pe TVR in redactie de toti cei din „comitetul de urgenta“. Dezastru total. Ai nostri au evoluat penibil si au suferit o corectie categorica: 1-4. Ziarul era insa tras, plecase din tipografie si nici nu putea fi retras de pe piata. A doua zi, articolul cu „victoria tricolorilor“ din Cotidianul a fost subiect de birfa in intreaga tara.

„Schimb“ de poze. In 1999, presedintele de atunci al Romaniei, Emil Constantinescu, a avut o intilnire cu fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa. S-a decis ca relatarea intrevederii dintre cei doi, impreuna cu o fotografie, sa apara pe prima pagina, considerindu-se ca este vorba despre un eveniment. Zis si facut. Numai ca intrevederea a avut loc la o ora apropiata de inchiderea editiei si, in consecinta, s-a lucrat in regim de urgenta, textul nemaitrecind pe la redactorul care era responsabil de numar si nici pe la capul limpede. A mers direct in tipografie.

Dupa ce tirajul a plecat spre firmele de distributie, s-a constatat cu stupoare ca textul privind intrevederea dintre Emil Constantinescu si Lech Walesa era insotit de o poza care nu avea legatura cu subiectul. Fotografia prezenta un groaznic accident de circulatie din Egipt, un autobuz rasturnat intr-o prapastie si multi morti. S-a reusit cu eforturi mari sa se opreasca ziarul de la vinzare in Bucuresti si s-a mai tras un tiraj. Dar in provincie si in pachetele de protocol din Bucuresti (ziarele care ajungeau la toate institutiile statului) erau cu poza accidentului din Egipt si cu explicatia... „Stringere de miini dintre un actual si un fost presedinte“. La prima ora a diminetii, s-au dat telefoane la Cotroceni si la Ambasada Poloniei, pentru a se cere scuzele de rigoare. Daca totul se petrecea cu doi ani inainte, cind in redactie erau sefi care promovau un curent anti-Constantinescu, atunci cu siguranta s-ar fi spus ca „am facut-o“ intentionat.

Integral in Cotidianul.