Judecatorii au acordat daune morale unei mame nevoite sa munceasca in concediul postnatal din cauza sumei prea mici pentru cresterea copilului.

Sistemul actual de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului nu este unul echitabil. Mai mult, legea care reglementeaza acordarea unei sume fixe pentru cresterea copilului pana la doi ani indiferent de salariul mamei a fost declarata discriminatorie. O decizie a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a dus la crearea unui precedent judiciar, care arata inca o data incoerenta unor legi.

Astfel, Cristina Ilina, judecator la Tribunalul Bucuresti, a castigat in instanta despagubiri morale de 10.000 de lei, ca urmare a faptului ca a fost nevoita sa lucreze in perioada concediului postnatal, din cauza indemnizatiei unice pentru cresterea copilului de numai 600 de lei - indiferent de salariul mamei si indiferent de contributia acesteia la sistemul de asigurari sociale.

Astfel, conform magistratilor, fetita sa a fost privata practic de prezenta permanenta a mamei sale pana la implinirea varstei de doi ani, pentru o crestere si dezvoltare corespunzatoare, fizica, dar si psihica. Magistratii Judecatoriei Sector 5 care au decis despagubirea mamei au aratat ca "reclamanta s-a supus unor conditii de munca necorespunzatoare starii sale medicale si, dat fiind mediul de lucru, a supus si minora unor riscuri de imbolnavire".

De altfel, Cristina Ilina a depus la dosar o adeverinta din care reiesea ca i se recomanda medical alaptarea minorei pana la doi ani, evitarea efortului fizic si psihic si a stresului prelungit. Numai ca, in cazul in care nu isi continua activitatea, reclamanta nu avea posibilitatea sa se intretina pe ea si pe fetita.

Recomandare pentru schimbarea legii

Judecatorii au luat in calcul si decizia CNCD, din august 2007, prin care Consiliul considera ca "prevederile cuprinse in Ordonanta de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata prin Legea 7/2007, sub aspectul modalitatii de tratament a magistratilor, sunt discriminatorii".

Integral in Adevarul