Mugniyah a fost unuldintre cei mai importanti tacticieni aimiscarii Hezbollah. Siret, foarteatent si experimentat, ImadMugniyah a fost urmarit de lamijlocul anilor ’80 de cele maiputernice servicii secrete. Eraimposibil de capturat. Aranjafiecare intalnire intr-o alta casasi se deghiza perfect. Uneori isifacea aparitia intr-un costumde om de afaceri occidental,alteori purta o simpla geaca debluejeans, dar niciodata nuimbraca uniforma care l-ar fidat de gol. De cele mai multeori, purta o mustata falsa sau operuca ori folosea un machiajperfect. Timp de 20 de ani, areusit sa se prezinte la toateintalnirile, pana spre sfarsitulanilor ’90, cand a disparutcomplet, isi aminteste MohammadYassin, un lider palestiniandin Liban.

Cineva a dat insa de el pe5 februarie anul acesta, in timpce deschidea portiera masiniisale, un Mitsubishi Pajero negru,intr-o suburbie a Damascului.Forta exploziei unui automobil-capcanal-a pulverizat instantaneu.Hezbollah a pus asasinatulin carca serviciilor secreteisraeliene. Premierul israelianEhud Olmert a negat oriceimplicare a Israelului in acestatentat.

Asasinatul ar putea aveaconsecinte grave asupra stabilitatii in regiune. Hezbollahacuza Israelul, iar uciderea„vulpii“ ii ofera un pretext perfectpentru continuarea operatiunilor antiisraeliene. Cumera de asteptat, la funeraliile luiMugniyah, capii Hezbollah aujurat razbunare. „Sionistilor,daca vreti un razboi deschis, nevom lupta oriunde“, a proclamatHassan Nasrallah, un liderneoficial, intr-o inregistrarevideo. Israelul si-a pus in alertamaxima fortele aeriene sinavale, avertizandu-si diplomatii ca represaliile sunt inevitabile.

E greu de demonstrat cinei-a venit de hac lui Mugniyah,in conditiile in care acesta isifacuse multi dusmani puternici.Conform publicatiei americane„Newsweek“, FBI il plasasepe lista celor mai cautati 25de oameni dupa deturnareacursei aeriene TWA 847 in1985, punand pe capul sau orecompensa de cinci milioanede dolari. Mugniyah era suspectatca a planuit unele dintrecele mai grave atentate impotrivaintereselor americane,incluzand aici atacul cu bombade la baza Marinei SUA dinBeirut, in 1983, cand au murit241 de oameni, si rapirea in1984 a sefului biroului CIA dinBeirut, William Buckley.

Integral in EvZ.