Solicitarile oficialilor europeni pe care s-au straduit sa le indeplineasca inaintea aderarii la UE par sa aiba "valabilitate limitata" pentru liberali, in conditiile in care readuc pe tapet discutia repolitizarii administratiei publice. Subiectul numirii sefilor serviciilor descentralizate in baza criteriilor politice, astfel incat acestia sa poata fi inlocuiti o data cu schimbarea Guvernului, a fost "reinviat" de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Acesta a criticat totodata actuala forma a Statutului functionarului public, forma initiata chiar de Guvernul Tariceanu, ca prioritate legislativa rezultata din angajamentele asumate de Romania in vederea aderarii la UE si ca parte a programului de guvernare.

In opinia lui Nicolaescu, actualul cadru normativ ar avea "prevederi perverse" si ar trebui schimbat, in sensul revenirii la vechea forma. Ideea ministrului nu este privita cu ochi buni nici de reprezentantii PSD, nici de cei ai PD-L. Daca primii spun ca sefii serviciilor deconcentrate ar trebui sa ramana profesionisti, validati prin concurs, ceilalti declara ca propunerea ii vizeaza pe democratii ramasi in diferite functii dupa iesirea PD de la guvernare. Statutul functionarului public a fost modificat in 2006, in sensul stabilirii interdictiei ca acestia sa fie membri de partid, instalarea in functie facandu-se prin concurs.

In 2006, liberalii au militat pentru depolitizarea administratiei publice, la presiunea UE. Acum insista pentru revenirea la vechea legislatie, nemultumiti ca nu au "scapat" de toti democratii de la conducerea serviciilor descentralizate.

Dorinta liberalilor a fost dezvaluita de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit caruia la conducerea institutiilor descentralizate ar trebui sa fie oameni numiti politic si care sa poata fi schimbati o data cu Guvernul. "Sunt de acord cu propunerea sa se revina la o normalitate, si anume ca sefii serviciilor deconcentrate sa poata fi schimbati si numiti o data cu schimbarea guvernelor", a declarat Nicolaescu. Ministrul Sanatatii a criticat totodata actuala forma a Statutului functionarului public, forma initiata chiar de Guvernul Tariceanu, in 2006. "Exista o lege a functionarului public, care are si prevederi perverse si care, uneori, ne face ipocriti, care intaresc pe functii oameni numiti de anumite structuri politice si care, desi considerati independenti, au legaturi cu vechile structuri politice din care au facut parte. Cred ca ar trebui schimbata legea", a aratat Nicolaescu, adaugand ca numirea doar a reprezentantilor politici nu ar aduce atingere principiului egalitatii de sanse.

Integral in Romania libera.