Potrivit prognozei meteo, joi si vineri vor fi temperaturi maxime de pana la 25 de grade, iar sambata si duminica, vremea ar putea deveni instabila, mai ales in centrul, sudul, estul si sud-estul tarii, cu ploi si maxime ce pot scadea chiar si pana la 12 grade Celsius.

De astazi, romanii incep sa iasa, cu mic, cu mare, la gratarul traditional. Ca in fiecare an, de 1 Mai, padurile, lizierele si orice bucatica de zona verde vor fi luate cu asalt. Ministrul mediului, Attila Korodi, si-a exprimat ieri dorinta ca, in ziua de 1 Mai, cei care vor merge la picnic sa nu lase in urma mormane de gunoaie. “As dori sa nu fie Marea Debarasare a tot ceea ce inseamna deseuri din pet-uri, pungi de plastic sau hartie din masini, ci sa fie o zi in care ne comportam civilizat si ne simtim bine in mijlocul naturii”.

Ministrul mediului a tinut sa mentioneze ca salubrizarea zonelor unde ies oamenii la iarba verde nu intra in responsabilitatea ministrului mediului, ci este o obligatie a autoritatilor locale si a proprietarilor de zone de agrement. “Totusi, echipele noastre incearca sa

previna transformarea intr-o ghena publica a soselelor, parcurilor si micilor poduri de la lizierele oraselor”, a spus Attila Korodi, care a anuntat ca a dat ordin Garzii Nationale de Mediu pentru a fi pe teren in aceasta perioada. “Echipe de cate doi comisari vor patrula in zonele de agrement, urmand sa aplice si amenzi celor care nu vor respecta legea. Atrag atentia ca amezile sunt destul de consistente: simpla aruncare de deseuri in spatii verzi poate atrage o amenda intre 50 si 100 de lei, iar abandonarea deseurilor si ambalajelor atrage o amenda intre 200 si 2.000 de lei”, a precizat ministrul. Amenzile pentru persoanele juridice vor ajunge pana la 20.000 de lei. Totodata, Korodi a avertizat ca amenzile pentru depozitarea necontrolata a deseurilor de orice fel pot creste la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si la 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Attila Korodi a mai anuntat ca reprezentantii Garzii de Mediu vor efectua nu doar activitati de patrulare, ci si controale specifice in zonele de agrement pentru a verifica daca salubrizarea este facuta corespunzator.

Integral in Gardianul