Soferii care urca bauti la volan vor fi „vanati“ in trafic de politisti in cadrul celei mai mari operatiuni de acest gen organizate pana acum in Romania.

Soferii care urca bauti la volan, vitezomanii si cei care nu poarta centura de siguranta vor fi „vanati“ in trafic de politisti mai mult ca niciodata in urmatoarele patru zile. „Vom trece la actiuni gen filtru total. Daca va fi nevoie, vom inchide cu echipaje de politie strazi, cartiere intregi din marile orase si chiar localitati de dimensiuni mai reduse, pentru a-i descuraja pe soferi sa conduca sub influenta bauturilor alcoolice“, a declarat, ieri, comisarul-sef Gino Bosman, director adjunct al Directiei Politiei Rutiere.

Actiunile de amploare impotriva soferilor bauti reprezinta o noua etapa a campaniei sociale „Realitatea se schimba cand conduci baut“, lansata in februarie de politie, Asociatia „Berarii Romaniei“ si Consiliul National al Audiovizualului. Startul „vanatorii“ - la care vor participa zilnic aproximativ 3.200 de politisti (de doua ori mai multi decat in mod obisnuit) - a fost dat aseara, la ora 20.38.

In cele mai importante intersectii din Bucuresti, Cluj, Drobeta-Turnu- Severin, Giurgiu, Iasi, Piatra-Neamt, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Slobozia au fost aprinse instalatiile de lumini folosite de Craciun, menite sa le atraga atentia soferilor asupra efectelor consumului de alcool la volan.

Peste 770 de victime in 2007

„Sunt trei killeri cu care ne luptam in Uniunea Europeana: viteza excesiva, lipsa centurii de siguranta si conducerea sub influenta alcoolului“, a precizat, ieri, Bosman. Potrivit acestuia, in Romania, bautura ocupa locul 13 intre cauzele accidentelor produse de soferi, insa se afla pe locul 10 din punct de vedere al consecintelor. Astfel, anul trecut, alcoolul la volan a provocat 657 de accidente grave, soldate cu 200 de morti si 574 de raniti grav.

Integral in Evenimentul Zilei