Alegerile pentru Primaria Capitalei reprezinta un test de rezistenta a electoratului bucurestean la seductia populismului. Mai mult decat o competitie intre candidati, partide sau proiecte, scrutinul din iunie este o inclestare intre simtire si ratiune; mai prozaic, o batalie intre populisti si administratori. Adica intre cei care nu au proiecte, dar lingusesc si cei care se mai pricep la administratie, dar nu si la flatarea alegatorului cu reverente dezgustatoare. Victoria va depinde mai mult de cine voteaza.

In coltul populistilor il avem pe Sorin Oprescu (autoproclamat independent), iar in cel opus - pe Vasile Blaga (PDL), pe Ludovic Orban (PNL) si pe Cristian Diaconescu (PSD). In prima categorie intra si candidati la sectoarele Capitalei, cum este Cristian Popescu-Piedone (PC) pentru patru, care isi imbrobodeste alegatorii cu clisee ca „biroul primarului este in strada“ si alte asemenea promisiuni ademenitoare, dar goale de continut. Intre extreme, Gozmin Gusa. Candidatul PIN a adoptat refrenul populist al candidatului antisistem, dar este capabil si sa faca diferenta intre afluire si defluire. Prezentandu-se ca „decretel“, Gusa isi revendica, cu sanse de succes, o nisa.

Sorin Oprescu este singurul candidat la sefia Bucurestiului care nu a prezentat nicio solutie, niciun proiect, nici macar un crampei de idee. Salvarea de la treaba plictisitoare de a prezenta scheme si planuri i-a venit saptamana trecuta de la Iosif Boda, care intr-o emisiune la Realitatea TV a emis urmatoarea teza, incuviintata zgomotos din studio de Oprescu: toti candidatii vor veni cu aceleasi solutii, pentru ca nu exista altele pentru Bucuresti. Cel mai probabil Sorin Oprescu nu se va pierde in detalii ca „managementul traficului“, inelul principal si inelul secundar, pasaje subterane si supraterane. El este convins ca va castiga votul bucurestenilor doar pentru ca este Oprescu, doctor, independent, antisistem si salvator al bucurestenilor. Cat va conta trecutul de invatacel al lui Ion Iliescu si beneficiar al sistemului pe care nu l-a contestat cat a detinut functii publice este greu de spus. Oamenii au nevoie sa creada, raman la vechile opinii si le resping pe cele care le contrazic convingerile. Daca opiniile despre Oprescu sunt in general bune, cu greu contracandidatii sai vor reusi sa le combata cu contraargumente.

Vasile Blaga, Ludovic Orban si Cristian Diaconescu au pregatit pentru aceasta campanie electorala proiecte, mizand pe faptul ca bucuresteanul e satul de promisiuni si ca va fi mai atent la solutii. Ar putea pierde insa pariul. Bucuresteanul este intr-adevar sastisit de vorbe goale, dar nici nu are incredere ca proiectele, oricat de bune ar fi, vor fi duse pana la capat. Scepticii vot fi probabil mai tentati sa fuga de vot decat sa-si puna stampila pe un sac de fagaduinte desarte. Ceea ce ne duce la intrebarea „cine voteaza“. Daca la urne se vor prezenta constiinciosi alegatorii care au nevoie de miracole, atunci administratorii au pierdut batalia.

Integral in EvZ.