Aproape 400 de parinti romani care vor sa adopte un copil incearca sa impiedice modificarea Legii adoptiilor impusa de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), care ii favorizeaza pe parintii naturali.

Un grup de parinti care sunt pe cale de a infia copii sustine ca modificarile la Legea adoptiei, cerute de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin care incuviintarea adoptiei va fi posibila doar cu consimtamantul actualizat al parintilor naturali, deschid calea santajului asupra familiei adoptatoare. Parintii au depus luni o petitie la sediul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).

„Consideram ca modificarile pe care ordonanta intentioneaza sa le aduca legii pericliteaza grav spiritul acesteia din perspectiva principiului interesului superior al copilului. Astfel, prin citarea parintilor firesti la judecarea cererilor de incuviintare a adoptiei, acestia au acces la dosarul de instanta si implicit la datele personale ale familiei adoptatoare.

Se incalca, prin aceasta, principiul confidentialitatii datelor familiei adoptatoare, stipulat in normele europene referitoare la adoptie, fapt care poate duce la santajarea ulterioara a familiei adoptatoare, copilul putand fi expus unor traume emotionale foarte grave”, se arata in memoriul semnat de aproape 400 de persoane aflate in diferite faze ale procesului de adoptie din toata tara.

Parintii semnatari ai petitiei au sustinut in fata autoritatilor Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA) ca teama lor cea mai mare este ca “parintii firesti ai copiilor le vor putea afla domiciliul si vor sta pe la usi sa vada cum e copilul, cum traieste in perioada de incredintare in vederea adoptiei si este posibil chiar sa ceara bani ca sa nu se opuna in momentul incuviintarii copilului spre adoptie”, a povestit Gabriela Petrescu, secretar de stat la ORA.

Cotidianul