Pentru ca Romania avea „gauri” mari in harta cadastrala a terenurilor agricole, europenii ne-au sfatuit sa facem fotografii din avion. Tehnic, acest soi de poze se numesc ortofotoplanuri. Prin septembrie 2006, toate terenurile agricole erau prinse in ortofotoplanuri. Apoi au inceput sa fie chemati taranii sa-si identifice parcelele pe poze. Erau in nuante de alb si gri si, evident, la scara mare. Supravegherea identificarii a cazut pe capul functionarilor APIA (Agentia de Plati si Interventie in Agricultura) care au mazgalit pozele dupa indicatii de genul „cam pe aici era terenul meu, nepoate”.

Pe teren, oamenii aveau indicii care sunau cam asa: „langa lanul de porumb al lui Vasile”, dar pe ortofotoplanul alb-negru nu aveai cum sa identifici porumbul; „langa liziera care fuse”, dar n-aveai cum sa vezi pe poza cioturile care au mai ramas ca repere; „langa drumul care trecea pe vremea CAP-ului”, dar drumul fusese, intre timp, arat... Dupa acest soi de identificare, functionarii APIA au luat la control suprafetele indicate ca sa verifice amplasamentul si culturile de pe ele cu cele declarate. Bineinteles, in nici jumatate din cazuri n-au gasit pe teren ce schitasera in birouri. Iar controlul s-a facut prin sondaj, intr-un procent de circa 6% din suprafata agricola declarata intr-un judet.

Vazand ca identificarea merge greu si cum pana nu punem ordine in terenuri europenii nu ne dau subventiile la hectar, functionarii Ministerului Agriculturii s-au gandit sa apeleze la o tehnica mai performanta: de la avion au trecut la satelit - asa numita teledetectie. Daca, dupa avion, functionarii APIA si-au blestemat zilele, dupa satelit au decis sa aplice Codul Muncii. Ieri, sindicalistii din APIA au tinut o conferinta de presa in care au anuntat ca nu mai sunt dispusi sa faca ore suplimentare peste limita legala.

Ca sa le intelegem revolta, ne-au povestit ce-au patit dupa avion. Au muncit cate 12-14 ore pe zi, fara sambete si duminici libere, ca sa stea de vorba cu fiecare taran in parte, sa-i identifice parcelele, sa-i introduca datele in calculator si au facut mii de kilometri ca sa vada ce este pe teren.

Dupa spusele sindicalistilor din APIA, media zilnica a unui functionar de teren este de 300 de kilometri. Cu masina, bineinteles, ca mersul pe jos este alta distractie. Ca sa fie mai eficienti, functionarii APIA se inghesuie cate 4-5 intr-o masina si cand ajung in apropierea parcelelor se imprastie ca iepurii. Masurarea terenurilor se face cu un GPS pe care trebuie sa-l plimbi pe tot conturul suprafetei identificate. Si exista cazuri in care primarii au dat titluri de proprietate in nestire, suprapunandu-le, astfel ca, pentru o suprafata de 100 de hectare din acte, terenurile identificate totalizeaza 110 hectare.

Gandul