In timp ce Comisia de exproprieri din cadrul Primariei Capitalei a subevaluat majoritatea proprietatilor care au stat in calea Pasajului Basarab, in anumite situatii proprietarii primind circa 10.000 de euro pentru o casa, investitorii de la un centru comercial de pe strada Orhideelor au fost despagubiti cu circa 5 milioane de euro pentru o fasie de aproximativ 700 de metri patrati de teren betonat, adica pentru o suprafata pe care s-ar putea face o parcare medie.

Surse din cadrul primariei spun ca in acesti bani intra pretul terenului, chiria pe 15 luni, care ar fi luat-o proprietarii terenului pe respectiva parcare, dar si un drum care sa asigure accesul in incinta centrului comercial. Desi banii pentru aceasta expropriere sunt bani publici, directorul Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Gheorghe Udriste, spune ca aceste informatii sunt confidentiale. „Sunt informatii care privesc doar cele doua parti.“

„Putem spune ce suma s-a dat per total, pentru exproprieri, nu pentru fiecare teren in parte”, a explicat acesta. De ce? „Nu stiu”, a declarat Udriste.

Politica bazata pe „confidentialitate” a primariei a starnit controverse in randul consilierilor. „Intrucat este vorba de bani publici, ar trebui sa se prezinte consiliului situatia actuala a acestor exproprieri deoarece au aparut foarte multe discutii in ultimul timp, referitor la constructia acestui pasaj. Din punctul meu de vedere, suma care s-a dat pentru exproprierea celor 700 de metri este exagerata.

Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca valoarea pasajului a urcat, de la 67 milioane de euro in 2004, la peste 220 de milioane de euro, astazi”, ne-a declarat Victor Adir, consilier municipal. Lucrarile la construirea pasajului au inceput in luna noiembrie 2006, in prezenta presedintelui Traian Basescu. Pasajul se va intinde de la Bulevardul Titulescu, Calea Grivitei, So­sea­ua Orhideelor pana la Po­dul Gro­zavesti si va avea o lungime de aproape 2 kilometri.

Gandul