Premierul se pregateste sa transfere Registrul Comertului de la Justitie la Camerele de Comert, desi ministrul Predoiu afirma ca acest lucru este neconstitutional. O decizie este asteptata in sedinta de guvern de miercuri. Calin Popescu Tariceanu a argumentat marti, in cadrul unei intalniri cu intreprinzatorii din Arges, ca Registrul Comertului ar trebui sa treaca din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, prin necesitatea de a folosi taxele incasate de Registru pentru a sprijini exporturile.

„Este vital ca aceasta Camerc de Comert sa va poata sustine pentru identificarea de noi piete si clienti. Este nevoie de bani, iar veniturile Registrului Comertului pot reprezenta un suport pentru a ajuta mediul de afaceri“, a spus Tariceanu. Surse din Guvern sustin ca proiectul de ordonanta de urgenta va fi strecurat astazi pe ordinea de zi in ultimul moment si, desi nu a primit avizul ministrului Justitiei, va avea avizul unui secretar de stat.

„Eu nu voi subscrie la asa ceva“, a declarat Predoiu marti, pentru Cotidianul.

Iar Kibedi Katalin, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a declarat pentru Cotidianul ca nu a fost solicitata pentru avizarea proiectului. „Noi ne mentinem opozitia fata de un astfel de transfer“, a spus Kibedi.

Predoiu a completat ca Ministerul Justitiei isi mentine punctul de vedere exprimat la sfarsitul lunii martie fata de initiativa lui Ovidiu Silaghi, ministrul IMM-urilor. Atunci, Predoiu a argumentat ca ordonanta promovata de Silaghi este neconstitutionala, pentru ca nu exista o situatie extraordinara care sa justifice urgenta transferului si, in plus, „concesionarea acestui serviciu public de interes general, prin transferul in gestiunea camerelor de comert, se face cu nerespectarea principiilor egalitatii de tratament, transparentei si proportionalitatii“.

Cotidianul