Proprietarii de apartamente si garsoniere confort doi sau trei cer peste 1.500 de euro/metrul patrat util. Pretul este accesibil daca este sa-l judecam ca pret/unitate de locuit, dar este foarte mare daca il consideram ca pret/metru patrat. Comparativ, conform unui studiu realizat de compania imobiliara Atisreal, pretul pentru un apartament nou destinat clasei de mijloc este de 1.400-1.800 euro/metrul patrat construit.

Analistii imobiliari spun ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece exista o categorie de clienti care nu-si permite sa plateasca mai mult pentru o locuinta si iau in calcul numai pretul, nu si suprafata locuintei sau zona in care se afla aceasta.

Pe de alta parte, acestia mai spun ca si pentru astfel de locuinte, ca in cazul intregii piete a locuintelor vechi, se constata o scadere a preturilor.

O garsoniera confort trei in zone nu foarte bine cotate pe piata imobiliara, cum ar fi Giurgiului si Pantelimon, este pretuita de proprietar la 25.000-30.000 de euro. Pretul este mic, dar si locuinta are 15-16 metri patrati utili. O locuinta cu aceeasi suprafata, dar cu imbunatatiri, situata in zone precum Brancoveanu si Titan, ajunge la 40.000-44.000 de euro. Pentru garsonierele confort doi situate in cartiere cautate, cum ar fi Drumul Taberei, Titan sau Militari, cu suprafete utile de 22-25 de metri patrati, proprietarii cer 50.000-53.000 de euro, dar exista si oferte de 60.000 de euro pentru astfel de locuinte.

Apartamentele cu doua camere sunt cele mai cautate locuinte de pe piata imobiliara. Acest lucru este valabil si in cazul locuintelor de acest tip confort doi si trei. Pentru un apartament cu doua camere confort trei, cu o suprafata utila de 26 de metri patrati, situat in Rahova, se cer 55.000 de euro. Pentru o locuinta similara situata in Pantelimon, pretul urca la 60.000 de euro, in vreme ce pentru un apartament confort trei, de 30 de metri patrati, in zona Eroii Revolutiei, se cer 66.000 de euro.

Locuintele confort doi sunt mai scumpe. O astfel de locuinta, cu o suprafata utila de 37-40 mp, in Luica sau Baicului, ajunge la 65.000 de euro, in vreme ce in Drumul Taberei sau Berceni se cer 70.000-80.000 de euro.

Specialistii spun ca exista o explicatie pentru acest fenomen. „S-a ajuns la aceste preturi deoarece aceia care nu au suficienti bani aleg o astfel de locuinta. Nu se uita la pretul pe metru patrat, ci la cel pe unitate locativa, iar acestea sunt cele mai ieftine“, spune expertul imobiliar Liviu Ureche. Si aceste locuinte se ieftinesc. „Preturile sunt putin in scadere pe segmentul apartamentelor vechi, deci si pentru acest tip de locuinte. Pe de alta parte, exista si unele banci care nu acorda credite pentru locuinte mai mici de 20 de metri patrati“, spune Dan Titel, senior consultant la compania Domus Imobiliare.

Cotidianul