Locuinta pe care liderul PSD Viorel Hrebenciuc a cumparat-o pe numele fiului sau a inghitit prin „reconsolidare“ un apartament revendicat de ani buni de nepoata scriitorului Jean Bart.

In urma cu doi ani si jumatate, Cotidianul prezenta in exclusivitate faptul ca deputatul PSD Viorel Hrebenciuc locuieste intr-o casa revendicata de familia Ghelber din Franta. In acel moment, familia Ghelber nu stia de implicarea lui Viorel Hrebenciuc in aceasta afacere si se judeca cu familia Vesa, care cumparase de la stat o parte din imobilul revendicat. Revendicatorii s-au trezit in fata unui zid: Hrebenciuc sustinea ca nu are nici o legatura cu problema retrocedarii, deoarece el cumparase casa de la colegul sau de partid Miron Mitrea. Iar Miron Mitrea nu a dat nici el mai multe detalii, mentionand doar ca imobilul respectiv era mostenit de la parinti.

O serie de acte de vanzare-cumparare obtinute de la arhive, o expertiza a imobilului, dispusa de Tribunalul Bucuresti, precum si mai multe planuri ale casei in care locuieste Viorel Hrebenciuc ne arata azi intreaga poveste a imobilului din Strada General Dona nr. 17 si modul in care strategul PSD si-a extins cu zidarie si beton teritoriul peste proprietatea altcuiva. De asemenea, fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei, a fost chemat si el in procesul de revendicare, deoarece casa a fost cumparata pe numele lui. Primul termen la care acesta trebuie sa se prezinte in instanta a fost ieri, 19 mai 2008.

Casa in care locuieste in momentul de fata Viorel Hrebenciuc a avut cu totul alta infatisare pana in 1999, data la care era formata practic din doua corpuri distincte ce contineau fiecare cate un apartament: unul fusese cumparat de familia Vesa in 1996 de la stat, iar celalalt era in proprietatea lui Miron Mitrea. Apartamentul familiei Vesa era, de fapt, cel pe care statul roman il confiscase in 1984 de la mama Marinei Ghelber, cea care il revendica azi. Apartamentul lui Mitrea fusese cumparat in 1971 de mama acestuia de la familia Gross, care emigrase in SUA.

Dupa ce Hrebenciuc a cumparat partea lui Mitrea din casa, a trecut la renovarea intregului imobil, sub acoperirea unei autorizatii de consolidare. Consecinta: cele doua apartamente au fost comasate intr-o singura constructie cu etaj si mansarda, iar peste structura initiala au fost adaugate diverse camere si dependinte. Peretii care separau apartamentele au fost si ei sparti pentru a da continuitate unei singure locuinte. Asa se face ca, in Raportul de Expertiza Tehnica Imobiliara dispus de Tribunalul Bucuresti anul trecut, expertul care a efectuat lucrarea precizeaza ca, in prezent, apartamentul revendicat nu mai poate fi identificat.

Cotidianul