O mare parte din banii furati la inceputul acestui an de la BRD Craiova urmau sa ajunga in conturile retelei teroriste Hamas, au descoperit procurorii DIICOT Timisoara. Ancheta vizeaza frauda de 2,2 milioane de euro descoperita in luna februarie la sucursala BRD Craiova. In acea luna au fost arestate, rand pe rand, sapte persoane, printre care si un cunoscut afacerist din Craiova, pe nume Farid Jahani, zis si Paul Valuta, de origine iraniana, despre care anchetatorii cred ca ar fi chiar creierul filierei prin care s-a devalizat banca.

Potrivit anchetatorilor, afacerea urma sa se deruleze prin intermediul a doua filiere, una romaneasca si alta turceasca, iar o parte insemnata din bani urmau sa alimenteze conturile teroriste din Orientul Mijlociu.

Procurorii DIICOT Timisoara au finalizat recent rechizitoriul, cele sase persoane cercetate si arestate in acest dosar fiind puse sub acuzatie pentru comiterea unor infractiuni precum spalare de bani si fraude in domeniul informaticii. Printre inculpati se afla si o figura cu-noscuta a lumii interlope timisorene. Este vorba despre Doru Meosu, arestat dupa ce a fost prins in timp ce retragea din banca circa 1,5 milioane de lei, bani proveniti din suma fraudata de la BRD Craiova. Primul termen al procesului va fi luna viitoare, la Tribunalul Timis.

O importanta parte din banii sustrasi cu prilejul fraudei din luna februarie de la BRD Craiova urma sa fie folosita pentru finantarea cunoscutei grupari teroriste Hamas. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorii timisoreni in cazul anchetei ce vizeaza devalizarea cu 2,2 milioane de euro a acestei banci.

Cele sase persoane care se afla in prezent in atentia procurorilor DIICOT Timisoara sunt acuzate de spalare de bani, aderarea la un grup de crima organizata si infractiuni din domeniul IT. Surse din randul anchetatorilor afirma ca escrocheria urma sa se deruleze prin doua retele, una romaneasca si alta turceasca. In actul de inculpare, citat de surse din cadrul DIICOT, se arata ca seful filierei este un cetatean iranian, iar banii urmau sa fie transferati catre gruparea terorista Hamas prin intermediul retelei din Turcia.

Printre inculpati figureaza si un cunoscut afacerist din Craiova, pe nume Farid Jahani, supranumit "Paul Valuta", despre care procurorii detin informatii ca el ar fi creierul retelei. "Exista probe potrivit carora acesta ar fi gandit si organizat intreaga afacere, prin care urma sa castige peste doua milioane de euro, fapt rezultat in urma anchetei si a declaratiilor date de un membru al retelei", mai declara sursa amintita.

Cercetarile au demarat la inceputul acestui an, dupa ce o angajata a sucursalei BRD Craiova a fost prinsa ca si-a insusit suma de 8 milioane de lei, bani pe care i-a ridicat prin utilizarea fara drept a parolei de acces a directorului unitatii bancare. Este vorba despre Mihaela Bitu, arestata impreuna cu alte trei persoane, respectiv Doru Meosu, Paul Vasile Manzu si cetateanul turc stabilit in Bucuresti Osman Tunc. Ulterior, in acest dosar a fost arestat si Eugen Florescu.

Potrivit anchetatorilor, jumatate din cele 8 milioane de lei au fost transferate in contul cetateanului turc, iar diferenta a fost virata in contul timisoreanului Doru Meosu. La 1 februarie 2008, Meosu a reusit sa ridice, in numerar, o parte din suma ce-i fusese transferata in cont, mai exact 1,5 milioane de lei. Imediat dupa ce a retras suma, Meosu i-a dat banii lui Paul Vasile Manzu, acesta din urma plasand sacosa cu bani unei persoane care il astepta in afara sediului bancii.

Romania Libera