Guvernul a constatat ca sute de persoane cu handicap au profitat de o "portita legislativa" care le-a permis sa achizitioneze limuzine, salupe si iahturi prin credite bancare cu dobanzi suportate de stat. Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap – care a permis achizitionarea masinilor si a ambarcatiunilor luxoase – stipuleaza posibilitatea persoanelor adulte cu handicap grav si accentuat de a beneficia de credite ale caror dobanzi se suporta din bugetul de stat, prin bugetul ANPH, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte (conform nevoilor de acces), cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului. Ministerul Finantelor a descoperit viciile ascunse ale acestui act normativ si, drept urmare, a cerut Ministerului Muncii sa-l modifice. Ieri, proiectul ordonantei de modificare a Legii 448 a fost supus dezbaterii publice.

In nota lui de fundamentare se arata ca Finantele au descoperit "faptul ca se acorda credite de catre orice institutie financiara, la orice nivel de dobanda, pentru orice tip de mijloc de transport, indiferent de valoarea acestora si pentru orice perioada de creditare, fapt care conduce la dobanzi ce depasesc pretul mijlocului de transport". Numai in 2007 au fost incheiate 533 de contracte de subventionare a dobanzii, insa nu se stie suma la care se ridica cheltuiala totala pe care a suportat-o statul. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, coordonator al ANPH, ne-a declarat ca nu cunoaste problema iahturilor subventionate de stat si nici legea care permite achizitia lor.

Guvernul vrea sa micsoreze plafonul creditelor cu dobanda subventionata pe care le pot accesa persoanele cu handicap, pana la 10.000 de euro, deoarece a descoperit o "portita legislativa" care le-a permis acestora, inca din 2006, cumpararea de limuzine, salupe si iahturi de lux in conditii extrem de avantajoase. Organizatiile persoanelor cu handicap sustin ca responsabilitatea celor intamplate apartine exclusiv Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), care a permis decontarea din buget a dobanzilor pentru asemenea credite scumpe. In timp ce unele asociatii sustin ca este ridicol ca persoanele cu handicap sa-si cumpere iahturi, altele admit aceasta posibilitate, cu argumentul ca "in Romania se poate intampla orice", chiar si preluarea unor astfel de credite de la persoanele indreptatite de catre indivizi perfect sanatosi.

Integral in Romania libera.