Institutiile abilitate sa penalizeze operatiunile prin care Petrom isi creste profiturile din extractia de gaze pe seama consumatorilor sunt intesate de oameni de partid. Un exemplu este relatia de coabitare PRM-UDMR-PNL de la varful ANRE. Monitorizarea resurselor energetice ale Romaniei este girata de partidele politice ai caror oameni ocupa pozitiicheie din institutiile guvernamentale de control. La fel si modul defectuos in care supravegherea tranzactionarii acestora se deruleaza. Criteriul absolut al promovarii oficialilor e nu atat competenta, cat apartenenta. La un partid.

Agentia Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are toate calitatile unui caz-scoala. Conducerea institutiei e intesata de directori cu proptele imprastiate prin aproape tot spectrul politic.

EVZ a dezvaluit ieri manevra uriasa prin care grupul Petrom-OMV isi majoreaza ilegal profiturile, determinand scumpirea gazului pentru populatie cu cel putin 10%, prin privarea cosului national de gaze cu aproape 3 miliarde mc in ultimii trei ani. Cantitate pe care Petrom a virat-o Combinatului Doljchim, care a transformat gazul in ingrasaminte chimice, obtinand astfel un pret mai bun.

Potrivit documentelor, detinute si de procurori, masinatiunea Petrom e cunoscuta si de sefii ANRE. Care insa au tolerat imensele nereguli.

EVZ prezinta astazi coloratura politica a ANRE. O institutie care ar fi trebuit sa sesizeze si sa penalizeze operatiunile dintre compania privatizata de austrieci si Combinatul Doljchim.

Integral in Evenimentul Zilei