Imparte bani saracilor din Bucuresti, este vestit pentru izbucnirile de furie. Gigi Becali, 49 de ani, este unul dintre cei mai bogati romani, seful Partidului Noua Generatie (PNG) si patronul Clubului de fotbal Steaua Bucuresti. DNA il ancheteaza. Posesorul de Maybach are un vis: Gigi Becali vrea sa devina in 2009 presedintele tarii.

Reporter: Domnule Becali…

Gigi Becali: Sa vedem daca veti pune intrebari rationale sau sunteti la fel de tendentioas ca si ziaristii nostri de aici, din Romania.

Reporter: Nu este simplu sa se poata purta un interviu cu dv. De patru ori nu ati venit la intalnirile stabilite. Aceasta este cea de-a cincea incercare.

Gigi Becali: Nu imi fac programul dupa cum vreti voi.

Reporter: Mi-ati comunicat personal, la telefon, zilele disponibile.

Gigi Becali: Puteti veni oricand la mine. Daca sunt aici si am timp, discutam. Asa ca acum. Uitati, Becali vorbeste cu dvs la fel ca si cu un prieten, si nu cum ar vorbi un miliardar cu un ziarist. Va puteti simti ca acasa.

Reporter: Domnule Becali, sunteti unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei si vreti sa deveniti in 2009 presedinte al tarii dvs. Ar fi o cariera foarte verticala: va trageti dintr-o familie de oieri.

Gigi Becali: Tatal meu nu a fost oier. A fost crescator de oi. Avea ciobani care lucrau pentru el. Si asta in comunism! Tatal meu avea un simt deosebit pentru afaceri, acest lucru l-am mostenit de la el si in tot ceea ce fac in viata ma gandesc doar daca i-ar placea tatalui meu. El este marele meu ideal, este pentru mine un model.

Reporter: V-a lasat o mostenire considerabila.

Gigi Becali: Aproximativ 150.000 de dolari, pe care i-am investit dupa 1989 in comert. Pe atunci Romania era o piata virgina. Pentru fiecare dolar investit primeai inapoi peste o luna zece dolari. Atunci importam marfa mai ales din Turcia si Germania si am vandut-o la un pret de sapte pana la zece ori mai mare, aparate electronice si casnice, detergenti, cosmetice, confectii.

Reporter: Cum a putut avea sub dictatura un crescator de oi 150.000 de dolari? Bine le mergea doar inaltilor activisti ai partidului si ai securitatii.

Gigi Becali: Si crescatorii de oi o duceau bine. Securitatea vedea ca ei munceau din greu si nu a avut nimic impotriva sa se imbogateasca. Securistii controlau pur si simplu totul si stiau si totul.

Reporter: Primele dvs milioane, se spune, le-ati obtinut in 1999 printr-un schimb de terenuri cu Ministrul Apararii: ati obtinut 21 ha de teren la marginea Bucurestiului, avand astazi o valoare de 200 de milioane de euro, dar ati dat in schimb un teren nu chiar atat de valoros. Din acest motiv sunteti anchetat de DNA.

Gigi Becali: Totul este o minciuna comunista. Primele mele milioane le castigasem cu mult inainte. Cand s-a facut acest schimb, terenul nu avea deloc o valoare importanta, nici macar de un milion. Am investit pur si simplu in teren si pamant, pentru ca vroiam sa infiintez o intreprindere agricola. Ceea ce am cumparat eu cu un euro pe metru patrat, costa acum 1.000 de euro pe metrul patrat. In toate statele foste comuniste au facut avere cei ce au servit inainte diavolului comunist.

Reporter: In urma cu zece ani ati intrat in domeniul fotbalului si din 2003 sunteti actionar majoritar la Steaua, multipla campioana nationala a Romaniei. De ce fotbal?

Gigi Becali: Dupa ce mi-am facut averea, am vrut, ca fiecare om cu putere, sa am parte si de atentie publica. Da, este un pacat, recunosc deschis, dar asa suntem noi oamenii. In dorinta mea de a ma afla in atentia publica am cumparat clubul de fotbal Steaua. Simbolul Romaniei.

Reporter: La emisiunile sportive de la tv ati putut aparea in fata unui public de milioane, se spune ca ati cumparat chiar si aparitii la televiziune.

Gigi Becali: O alta minciuna! Cand am preluat Steaua, clubul se afla la pamant. Am promis ca voi face din club o echipa puternica. Si mi-am respectat cuvantul. Astfel am aratat ca sunt Becali, omul care si face ce spune. Echipa de fotbal Steaua este foarte iubita in Romania. De aceea vad oamenii in mine un idol, mai ales cei tineri. Vor sa fie ca mine. De aceea trebuie sa am foarte multa grija in tot ce fac. Un copil de 10, 15, 20 de ani ma urmareste. Sunt modelul acestui copil, nu am voie sa fac nimic gresit, trebuie sa-i transmit numai ceva bun. Pentru a creste bine si a fi bine educat.

Reporter: Pe de alta parte, aveti in public adesea accese de furie, mai ales cand vorbiti cu ziaristii. Nu prea aveti o presa buna. De ce credeti in succesul dv. politic?

Gigi Becali: Pentru ca sunt cel mai tare si cel mai puternic om al Romaniei. Din toate punctele de vedere. Economic, politic, spiritual. Varsta mea, chiar si aspectul meu, pentru ca arat mai puternic decat alti politicieni, toate acestea impreuna, sunt virtuti pe care mi le-a dat Dumnezeu. Sunt in stare sa ma sacrific.

Reporter: Va deranjeaza imaginea in care va prezinta media?

Gigi Becali: Inainte m-a suparat intr-adevar si aveam sentimente de razbunare, dar acum zambesc. Dupa ce Dumnezeu mi-a dat atat de multe, mi le-ar lua inapoi daca as fi rau si razbunator. In afara de aceasta, ziaristii mai tineri incep intre timp sa ma aprecieze. Urmaresc sondajele si vad ca sunt unul din cei mai populari politicieni. Dvs sunteti din Germania, respectati democratia, vorbiti romaneste, ceea ce inseamna ca studiati si politica romaneasca si ati vazut sondajele.

Deci, ca ziarist care respecta democratia nu puteti sa va exprimati doar propriul punct de vedere crezand ca sunteti in posesia adevarului absolut. Sunteti obligat sa scrieti ce spun sondajele si ce vor oamenii. Aceasta este democratia.

Reporter: De ce sa va aleaga romanii pe dv. ca presedinte?

Gigi Becali: In aceasta tara eu sunt cel caruia Dumnezeu i-a dat cel mai mult, deci trebuie sa port crucea cea mai grea. Cea mai grea cruce este politica, este a fi conducator si a guverna tara. Am o misiune atat pentru poporul meu, dar in ultima instanta si pentru Europa dar si pentru intregul glob.

Reporter: Ce fel de misiune este aceasta?

Gigi Becali: Reintoarcerea la credinta. Chiar daca sunt doar o picatura in ocean, vocea mea va striga totdeauna: intoarceti-va la credinta in Dumnezeu.

Reporter: In Germania nimeni nu face misionariat, cu atat mai putin politicienii. Vreti sa instaurati o dictatura?

Gigi Becali: Nu. Nu voi fi niciodata un dictator.