Alpinistul roman Horia Colibasanu a stat cinci zile blocat la peste 7.000 de metri altitudine pentru a-si ajuta prietenul suferind.

Inaki Ochoa de Olza, unul dintre cei mai importanti alpinisti ai momentului, a murit pe 23 mai in timp ce incerca, impreuna cu romanul Horia Colibasanu, sa ajunga pe Varful Annapurna din Muntii Himalaya. La operatiunea de salvare a celor doi, ramasi blocati pentru mai multe zile la 7.400 de metri altitudine, au participat si doi alpinisti romani aflati la momentul respectiv intr-o alta expeditie in Himalaya. Guvernul spaniol i-a decorat cu medalia de aur pe sportivul mort, precum si pe Horia Colibasanu, cel care i-a fost aproape lui Inaki pana in momentul mortii. "Horia a facut tot ce era omeneste si neomeneste posibil pentru a-l salva pe Inaki", povesteste Alex Gavan, unul dintre alpinistii romani care au participat la operatiunile de salvare a lui Inaki.

Spaniolul Inaki Ochoa de Olza si romanul Horia Colibasanu incercau sa cucereasca varful Annapurna din Himalaya (altitudine de 8.091 metri), pe un traseu abordat in premiera. Amandoi erau alpinisti cu experinta si aveau la activ multe reusite.

Inaki era chiar unul dintre cei mai buni alpinisti ai lumii si reusise sa escaladeze pana atunci 15 dintre cele mai inalte varfuri de pe planeta, fara sa foloseasca rezerve de oxigen. La inceput, lucrurile au mers bine, apoi totul s-a rasturnat. El si Horia s-au intors la 7400 de metri. "Am ramas fara corzi fixe si inca mai este o portiune delicata in drumul spre varf", a transmis Inaki la telefon. "Nu am vrut sa ne luam nici un risc, avand mainile aproape degerate. Ne-am intors ", sunt relatarile lui Colibasanu consemnate de site-ul Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE). Apoi s-a declansat cosmarul.

Integral in Romania libera