Scandalul electoral de la Stefanesti era luni departe sa se fi stins, fiind intretinut pe de o parte de localnici, pe de alta parte de autoritati, care verifica listele suplimentare.

Listele suplimentare sunt verificate la ordinul ministrului Internelor, Cristian David, de catre ofiterii de la Evidenta Populatiei. Scopul este de a demasca o eventuala mita electorala, avand in vedere ca, spun aceleasi surse, cei 600 au vize de flotant solicitate cu putin timp in urma, ori carti de identitate noi, primite cu doar cateva zile inaintea alegerilor. Aceste persoane nu au figurat pe listele tiparite din Stefanesti.

Numarul alegatorilor a crescut si pe lista electorala permanenta din Stefanesti.

Potrivit datelor furnizate pentru Cotidianul de Autoritatea Electorala Permanenta, lista de votanti s-a imbogatit cu aproximativ 200 de persoane intr-un an. Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, lista continea 3.445 de nume, fata de 3.651 cate au fost anul acesta.

Mirajul sutelor de euro pe care candidatii PSD si ai PNG-CD le-ar fi promis alegatorilor a adus noi tensiuni in Stefanesti. Luni, aproape o suta de localnici din Stefanesti, judetul Ilfov, au protestat la adresa votului de duminica. In urma acestuia, candidatul PSD, Aurel Parvu, ar fi castigat alegerile. In majoritatea lor simpatizanti ai candidatului PNG-CD la primarie, Anghel Rababoc, protestatarii s-au adunat langa primaria comunei pentru a striga, cat ii tineau bojocii, ca rezultatul votului a fost fraudat si ca au fost impiedicati de fortele de ordine sa voteze.

In urma votului de aseara a ramas un sat rupt in doua, impartit intre PNG-CD si PSD, incident semnalizat acum doar de afisele electorale lipite cata frunza, cata iarba, pe garduri, stalpi sau orice alta suprafata se mai pot lipi afise.

“Vrem sa votam! Vrem sa votam!”, se aude de langa primarie. Lumea se agita la comanda data printr-o portavoce tinuta de un individ mic, nervos nevoie mare. In mica multime circula vorba ca PSD-ul a fraudat, ca jandarmii au fost la cheremul lui Adi Minune, interpretul de manele, candidat din partea PSD-ului la Consiliul Local.

“Ne-au impiedicat sa votam, jandarmii ne-au batut! De ce ne-au pus pe doua randuri, unii de la PSD, altii de la PNG? Va zic io, ca sa bage de la PSD cate zece si de la ceilalti unu-doi”, sare cu gura o femeie care flutura o foaie pe care protestatarii si-au trecut, civilizat, CNP-ul. De la portavoce, cineva imbie, cu glas scazut: “Va rog eu frumos acuma, haideti sa strigam cu totii «Vrem dreptate, vrem dreptate»“. Votantii se executa.

Treaba cu banii dati ca mita electorala, dati si de-o parte si de cealalta, e aruncata in curtea PSD. “Eu nu stiu de bani. Dar sotul meu mi-a spus ca a venit de la patru dimineata si erau adusi unii de PSD, platiti inca de la doua”, zice Maria Calin, o localnica ce participa cuminte la protest.

Cotidianul