Pe 1 iunie 2007, intreaga tara a fost socata de moartea Amaliei Rodica Szabo, care avea doar 21 de ani si venise sa nasca la „spitalul-ghetou“ din Satu-Mare. Tanara s-a stins din viata dupa ce, timp de doua zile, cadrele medicale au uitat de ea, potrivit declaratiilor familiei. Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor din Romania a facut uitat cazul „Amalia“, la un an dupa tragedie.

"Nimeni nu va plati pentru moartea ei“

Familia Szabo sustine si acum ca Amalia a decedat din cauza lipsei de anticoagulante din spital si a neglijentei personalului medical, care l-au trimis prea tarziu pe sotul femeii sa cumpere anticoagulante si care nu s-a ocupat de Amalia dupa cezariana.

In plus, rudele Amaliei sustin ca autopsia nu reflecta adevarata cauza a decesului si ca legistii, la fel ca si Colegiul Medicilor, acopera culpa medicala a angajatilor spitalului.

„Nu ne-au dat inapoi nici cei trei milioane de lei pe care i-am platit pentru cezariana. Nu ca ne-ar fi trebuit, dar ar fi fost frumos sa ni-i dea inapoi daca au omorat-o. E o rusine ce se intampla si sunt convinsa ca nimeni nu va plati pentru moartea nurorii mele“, ne-a declarat soacra Amaliei, Szabo Mara.

Culpa medicala, sub semnul intrebarii

Plangerile sotului Amaliei n-au primit niciun raspuns elocvent. „Din 16 iulie 2007 s-a inceput urmarirea penala pentru omor din culpa, cu autor necunoscut. Dosarul a fost trimis pentru cercetari la Politia Satu-Mare inca din ziua in care a fost depusa plangerea, pe 11 iunie 2007“, spune procurorul Aurica Pauliuc, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Satu-Mare.

Potrivit politistilor, ancheta stagneaza din cauza ca nu au primit nici pana acum concluziile Comisiei superioare de disciplina a CMR, privind posibila culpa medicala.

Evenimentul Zilei