Si el este societate civila. E cel mai tare cascador al nostru. Votul pentru el este ''Acum ori niciodata!''. Fiindca s-a saturat de o viata oarecare. Vrea o viata ca a lui, in care sa conteze fiecare clipa si sa nu existe trucuri. Doar a trecut prin cinci comotii, citeva fracturi de coloana si citeva zeci de duhuri rele de la femei.

Reporter: Ce va deranjeaza la lumea asta?

Szoby Cseh: Scumpule, un om instruit intii se cauta pe el si dupa aia cauta pe afara. Eu sint cascador, societate civila, nu fac parte din nici un partid, dar privesc in jur si aleg. Dom’le, societatea civila la noi e absolut de cacat. Romanul se apleaca inainte de a-i cere cineva. Sigur, sint secui din Miercurea Ciuc, dar vad cum au loc pe scena asta politica toti nesimtitii, toti hotii. Sa vad doar cum era pe vremea PSD-ului? Ne calcau pe strada cu masinile cu girofar. Cine? Tipi digestivi, traiti bine, reprezentind poporul.

„Bateam la militieni de le suna apa in cap“

Rep.: Dar ce va pasa, ce va pasa?

S.C.: Cum ce-mi pasa? Nu pot sa-mi fac meseria normal, dom’le! Cum se schimba Guvernul, cum apar tot felul de insi carora le curg balele peste tot unde am eu treaba. Te lovesti de ei. Nu poti face o afacere curata in tara. In afara? Pai, inainte de ’89 am fost in strainatate. Ce ziceau aia? „A venit tiganul asta sa ne invete meserie!“

Acum, la fel. Societatea civila bijbiie. Nici sa spuna de ce trebuie votat nu spune, dom’le. Sa spun mai mult? Il simpatizez pe Basescu din scutece, dom’le! El iese si spune ce trebuie votat, ce e bine, ce e rau. Pai, ce sa faci, bai, cu Tariceanu? Un dolofanel cu fundul mare. Are noroc, mama, mama, dar nimic nu stie sa faca. Si cum el a cazut in pasarica birbir, o, nimic n-a patit.

Rep.: Ce va pasa? Bani aveti, masini aveti, respect este.

S.C.: N-am bani, am o masina de 19 ani. Am ajuns sa fiu „celebru“ aratind ca si noi, romanii, putem, dar cu un sacrificiu imens. Noi, cascadorii, am fost o insula de libertate. Bateam la militieni de le suna apa in cap, doar ca se uitau urit la noi. Nu se intimpla nimic. De asta, cind vad cea mai mica smecherie, urlu. De asta, cind vad perpetuarea sobocratiei comuniste, care e-n porii nostri, ma deranjeaza ca pe un idiot. Sint dependent de Romania si vreau sa ne fie bine la noi in tara.

„Popor de timpiti“

Rep.: De ce poporul nu poate?

S.C.: Sint timpiti! Sint obisnuiti sa stea aplecati. Dom’le, in timpul studentiei, la o alegere de rector al facultatii, ni se citea cite o telegrama de felicitare catre Ceausescu. Si eu spuneam: „Gata, m-am prins, e Ceausescu viitorul rector!“. Dom’le, nu mai voiam sa traiesc asa. Nimeni nu a zis nimic. Nimeni nu mi-a facut nimic. Asta e poporul. Liniste de mormint. Am iesit din amfiteatru si ascultam cu muschii, cu ceafa. Eram bine facut, gata sa trag asfaltul de sub ei daca venea vreunul sa ma dea in primire. Nu mi s-a intimplat nimic. Poporului astuia nu-i place sa-i fie bine.

E in gena. E o boala. In ungureste nu exista asa ceva: „Capul plecat, sabia nu-l taie!“. Dom’le, nu poti trai toata viata ca un putregai, ca o jigodie. Te uiti la televizor si vezi tot soiul de jigodii, uite Giugulea, astuia i-as fi scos matele din burta si i le-as fi virit pe git. Pai, el vorbeste, el vrea sa fie primar, el, care s-a opus ori de cite ori s-a putut? Romanii nu vad asta. Pe romani ii incinta escrocii.

„Nu ai orizont daca nu ai reguli“

Rep.: De ce v-ati intors din moarte?

S.C.: Nu stiu, Dumnezeu ma iubeste. Cinci comotii am avut. Fracturi de coloana, nu mai zic. Dumnezeu e in noi, dom’le, iar noi trebuie sa luam legatura cu noi. Noi nu mai vor

bim cu noi. Stii de la cine am invatat sa traiesc? De la animale. Am avut un corb la bloc.

Rep.: Cai?

S.C.: Aveam 40 de cai. Erau mi oameni ca toti oamenii. Imi luam de multe ori o gagica si dormeam in padocul calului Gica. Era gelos si eu ii ziceam: „Nu esti pregatit, nu, nu te pricepi!“. L-am avut pe Puta Beduin. Era invidios pe tac-su ca era superb si se rasucea si dadea doua copite si-i rupea femurul lui ala. Uite, acum am clubul meu pentru copii, „Gladiator“. Ii invat ca avem doua energii: de procreare si de supravietuire. Energia de supravietuire e criminala, trebuie sa dai in fata ta, ca sa poti sa treci mai departe. Copiii mei inteleg cum sa supravietuiasca fizic si vor cere in societate regula de conduita. Daca o vor vedea aberanta, vor reactiona.

Nu ai orizont daca nu ai reguli. Programul meu, infiintat de Negoita, a fost preluat in multe tari, numai in Romania nu. „Sa fii cuminte“ e o prostie! Unica victorie e cea meritata. Pe frig am iesit goi in zapada si ne priveam care cedeaza primul. Pe cei mai mari dusmani ii pui parteneri si asa se descopera. E munca. De asta mi-e scirba de ce se intimpla de ani buni la alegeri. Nu problemele economice sint dificile, ci oamenii, oamenii din sobocratia asta din Romania. Pai, uita-te la dezastrul din cinematografie.

„Eu faceam cascadoriile si Sergiu se lauda“

Rep.: Pai, e o noua generatie.

S.C.: Cum au muncit baietii astia tineri… Se dau numai la gasti banii. Cum? Pai, din banii dati jigodiilor, 60% se duc inapoi, la baietii destepti. Iar restul, luat de marii regizori numai de Cannes, nu? Si care brusc isi dau seama ca au idei mai bune. Consuma banul si nu fac nici un film. In al doilea an, tot aia iau bani. ~stia tineri s-au strecurat. Au aparut unul cite unul. L-au obstructionat si pe Mungiu. Nu se poate, dom’le. Asta e ca la Sergiu. Eu faceam cascadoriile si el se lauda, uite si asta, cit de grea a fost, eu am facut-o. Asa se lauda si smecherii astia ca dau bani tinerilor si de fapt tot ei isi impart prada.