Rata somajului in SUA a sarit la 5.5% in luna mai. Conform declaratiilor guvernului de vineri, rata somajului a crescut considerabil in luna mai, datorita concedierilor masive, ajungand la 5.5% in luna mai, fata de 5% in luna aprilie. Aceasta reprezinta cea mai mare crestere in decurs de doar o luna din 1986 incoce. Aceasta crestere i-a luat prin surprindere si pe economisti, care anticipau o crestere de doar 5.1%. Raportul arata ca numarul angajatilor a scazut cu 49,000. Noile data confirma faptul ca, in ciuda semnelor de stabilizare a pietei financiare, economia Statelor Unite are in continuare grave probleme, arata Washington Post.

Pretul petrolului a atins cele mai mari cote de pana acum. Cel mai ridicat pret al petrolului din istorie s-a inregistrat vineri, inregistrand o crestere de 10 dolari si astfel ajungand la 138 de dolari pe baril, dupa ce un important politician israelian a insinuat posibilitatea unui atac asupra Iranului si dolarul a scazut puternic in fata euro. Pretul petrolului a crescut cu 8% vineri, crestere care a urmat uneia de 5% joi, informeaza The New York Times.

Coalitia ucrainiana s-ar putea prabusi. Viitorul coalitiei guvernamentale ucrainiene, condusa de premierul Yulia Tymoshenko, a fost pus sub semnul indoielii vineri, cand doi legislatori au anuntat ca vor parasi coalitia pro-guvernamentala. Evolutia evenimentelor a aratat ca exista sanse ca guvernul Yuliei Tymoshenko, format in luna decembrie a anului trecut, cu o majoritate de numai doua locuri in parlament, este pe cale de a se prabusi. Totodata, aceasta situatie reprezinta o amenintare pentru Ukraina, care ar putea sfarsi iar in starea de dezorganizare si “paralizie” politica cu care s-a confruntat in trecut, devenind mult mai vulnerabila la presiunile Moscovei, sustine Financial Times.

Copiii refugiati in Darfur sunt vanduti militiei. Mii de copii refugiati in Darfur, cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani, sunt rapiti si vanduti militiei ca soldati, potrivit unui raport al organizatiei britanice pentru drepturile omului Waging Peace. Potrivit raportului organizatiei, eliberat vineri, copiii sunt vanduti gruparii rebele care lupta impotriva guvernului de la Khartoum, numita "Miscarea pentru Justitie si Egalitate". Dar, se pare ca sunt si alte grupari implicate in aceasta problema, inclusiv armata Ciadului si rebelii din opozitie. Aparent, rapirile au loc zilnic, in ciuda prezentei fortelor armate din Ciad si a trupelor Uniunii Europene, care se fac ca nu vad aceste actiuni, sustine The Guardian.

Exaltare in Franta fata de victoria lui Obama. Potrivit lui Samuel Solvit, presedintele comitetului francez pentru sustinerea lui Barack Obama, francezii nu au mai fost atat de exaltati fata de SUA de cand au trimis Statuia Libertatii, in 1885. "Obamania" a cuprins cea mai mare parte a Europei. Cu toate acestea, cel mai mare entuziasm l-au aratat francezii, intrucat in Franta s-au inregistrat si cele mai puternice proteste fata de politica externa a administratiei Bush. In plus, cea mai mare comunitate de imigranti africani si descendenti ai acestora de pe continental European se afla aici, relateaza International Herald Tribune.

In Zimbabwe au fost oprite intrunirile opozitiei. Autoritatile din Zimbabwe au oprit campania candidatului opozitiei la presendintie, Morgan Tsvangirai, pentru alegerile din 27 iunie. Ordinul care interzice cateva viitoare manifestatii ale opozitiei a fost dat dupa ce Tsvangirai a fost retinut pentru o perioada scurta de politie. Durata interdictiei, care a starnit nelinisti in privinta sigurantei generale, nu este clara deocamdata. In plus, aceasta decizie a survenit la scurt timp dupa ce guvernul a interzis distribuirea ajutoarelor constand in alimente, pe motiv ca ajuta opozitia, scrie BBC.