Potrivit unui lider iranian, americanii sunt problema in Irak. Liderul iranian, Ayatollah Ali Khamenei, i-a spus prim-ministrului irakian luni ca prezenta fortelor americane in Irak reprezinta cel mai mare obstacol pentru stabilitatea Irakului. Prin urmare, guvernul, Parlamentul si toate celelalte autoritati irakiene care au fost alese prin votul poporului ar trebui sa ia atitudine in aceasta privinta, scrie The New York Times. Oficialii iranieni se opun cu vehementa prezentei militarilor americani in Irak, intrucat vad aceasta ca pe o amenintare a integritatii teritoriale a statului iranian. Ali Khamenei a mai declarat ca implicarea sporita a unor forte straine in problemele Irakului reprezinta un obstacol pentru dezvoltarea si prosperitatea poporului irakian.

Camionagiii spanioli au intrat in greva. Zeci de mii de camionagii spanioli au inceput o greva pe termen nelimitat din cauza pretului motorinei, care a crescut cu 20% anul acesta. Dupa ce au incetat lucrul la miezul noptii, camionagii au blocat traficul la un punct de frontiera dintre Spania si Franta. In plus, s-au inregistrat proteste ale soferilor de camioane si in Madrid, Valencia si Tara Bascilor. In acest context, guvernul se pregateste sa introduca imprumuturi de urgenta si contracte mai flexibile in acest sector, intr-o incercare de a atenua problema, anunta BBC.

Rusia spera intr-o reforma a justitiei. Yelena Vayavina, un important judecator din cadrul Curtii Supreme de Arbitraj a Rusiei, a “pus pe jar” justitia rusa luna trecuta, cand a declarat deschis ca sistemul judecatoresc al Rusiei a fost manipulat de catre oameni influenti din interior, pentru a lua hotarari favorabile acestora. Marturisirea venita din partea unui judecator de aceasta talie a provocat un val de entuziasm in randul populatiei ruse, care spera in infaptuirea unei reforme veritabile in sistemul de justitie al tarii. Aceste sperante sunt intarite de faptul ca seful judecatoarei, Anton Ivanov, este unul dintre cei mai vechi si mai apropiati asociati ai lui Dmitri Medvedev, noul presedinte al Rusiei, relateaza Washington Post.

Noua Zeelanda se confrunta cu o criza energetica din cauza secetei. Neozeelandezii sunt indemnati sa stinga luminile, intrucat tara este amenintata de o criza energetica, cauzata de seceta. Dupa doi ani de seceta, nivelul apei din lacurile care alimenteaza centralele hidroelectrice ale Noii Zeelande a scazut ingrijorator. Ministrul energiei, David Parker, a negat ca tara ar avea de-a face cu pene de curent, insa a recunoscut ca gospodariile ar trebui sa reduca consumul de energie electrica cu pana la 15%, daca nu vor avea loc ploi "semnificative" in curand, scrie The Guardian.

Fortele straine ar trebui sa ramana in Afganistan inca un deceniu. Presedintele afgan, Hamid Karzai, a declarat luni ca Afganistanul are nevoie de ajutor strain in privinta securitatii pentru cel putin inca un deceniu inainte sa-si poata conduce singur propriile afaceri. La ora actuala, in jur de 60.000 de trupe straine, sub egida NATO sau a armatei americane, stationeaza in Afganistan. Numarul total al fortelor straine si afgane care lupta impotriva militantilor talibani sustinuti de al-Qaeda se ridica la 150.000. Potrivit Reuters, Karzai va participa joi la o conferinta internationala la Paris pentru a cere sustinere financiara pentru o strategie de dezvoltare nationala.

Sarkozy si Merkel s-au intalnit inainte ca Parisul sa preia fraiele UE. Sarkozy a declarat luni, in cadrul unei vizite in Germania, ca va avea nevoie de ajutorul Berlinului pentru a crea un sistem comun de aparare al UE. Franta va prelua presedintia UE de la Slovenia pe 1 iulie. Statele Unite sunt reticente in privinta intentiei Frantei de a crea un sistem comun de aparare al UE, intrucat se tem ca ar putea ameninta unitatea NATO. Cu toate acestea, Sarkozy a declarat saptamana trecuta ca propunerea Frantei nu va submina rolul NATO. Angela Merkel a anuntat luni ca va sustine eforturile franceze in privinta securitatii si apararii, scrie International Herald Tribune.