Inalta Curte a pronuntat o decizie prin care a incercat sa rezolve o problema veche de 18 ani: conflictul dintre proprietari si chiriasii din casele nationalizate. Dupa ce vreme de ani buni, statul roman a pierdut pe banda rulanta la CEDO procesele intentate de proprietari, procurorul general Codruta Kovesi a formulat un recurs in interesul legii, care ar fi trebuit sa stabileasca cum este corect sa se procedeze in acest gen de dosare. Demersul lui Kovesi a fost motivat prin faptul ca unii judecatori aplicau Codul Civil, iar altii aplicau Legea 10/2001, legea speciala a caselor nationalizate.

Decizia Inaltei Curti a fost una de compromis, iar consecinta directa si imediata va fi o noua avalansa de procese intentate la CEDO de catre proprietari, procese care cu siguranta vor fi pierdute de catre statul roman. Practic, chiriasii din casele nationalizate care si-au cumparat locuintele sunt si ei considerati proprietari care au aceleasi drepturi ca si vechii proprietari.

Cum ar veni, indiferent pe baza carei legi ai achizitionat imobilul, proprietar te numesti. In traducere, decizia Inaltei Curti ar insemna ca judecatorii nu vor mai aplica de acum inainte Codul Civil (procesele de revendicare). Ei vor aplica Legea 10, favorabila chiriasilor, dar in cazul in care exista neconcordante intre aceasta si Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), aceasta din urma are prioritate. Practic, cum CEDO recunoaste si apara dreptul de proprietate, orice persoana care este proprietar si nu obtine dreptatea in Romania va castiga in mod sigur la Strasbourg.

Gandul