» Miza alegerilor care se incheie duminica este pregatirea jocurilor de toamna: alegerile parlamentare. Primarii atrag voturi politice pentru partide, pentru ca multi romani voteaza cu cei mai puternici, spun sociologii.

» Lupta cea mare se da la Bucuresti. Specialistii spun ca o victorie a lui Blaga va da PDL-ului aripi la toamna, deschizandu-i drumul spre o alianta parlamentara cu PNG si cu jumatatile rebele din PSD si PNL.

Duminica, in zece municipii resedinta de judet, PSD incearca sa castige fotoliile de primar avand ca principal adversar PDL. Tabloul general este insa dat de competitia pentru Capitala. "Batalia pentru Bucuresti este batalia pentru Romania", descria miza alegerilor locale strategul politic al PDL, Valeriu Stoica. Privind la scorul egal de 28% din consiliile judetene, obtinut de PSD si PDL, presedintele Traian Basescu se gandeste deja la o guvernare "puternic minoritara", stabilita dupa alegerile de la toamna, mizand pe 40 de procente pentru partidul sau. Nu este deocamdata clar de unde va fi acoperita diferenta de la 28% la 40%, dar consilierul prezidential, sociologul Sebastian Lazaroiu, a expus o solutie intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul": "O majoritate solida ar trebui sa se faca intre doua partide mai mari. S-ar putea sa fie jumatate din PNL sau jumatate din PSD. Nici un partid din cele doua nu sta grozav in interior".

Integral in Romania libera